''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

Οι γυναίκες με ημικρανίες «κινδυνεύουν λιγότερο από καρκίνο του μαστού»


Ουάσινγκτον: Οι γυναίκες με ιστορικό ημικρανίας είναι 30% πιο απίθανο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, ανακαλύπτουν Αμερικανοί ερευνητές. Υποψιάζονται ότι η σχέση ανάμεσα στις δύο παθήσεις οφείλεται σε ορμόνες όπως το οιστρογόνο.

«Οι γυναίκες που έχουν υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνου στο αίμα παρουσιάζουν υψηλότερη συχνότητα καρκίνου του μαστού» εξηγεί στο Reuters ο Δρ Κρίστοφερ Λι, επικεφαλής της μελέτης στο Κέντρου Έρευνας Καρκίνου Fred Hutchinson του Σιάτλ. Αντίθετα, οι γυναίκες που υποφέρουν από ημικρανίες «μπορεί να έχουν χρονίως χαμηλά επίπεδα οιστρογόνου» συμπληρώνει.
 

Οι ημικρανίες είναι μια μορφή ιδιαίτερα επώδυνων πονοκέφαλων που συχνά συνοδεύονται από ευαισθησία στο φως και μπορεί να εμποδίζουν τον ασθενή να λειτουργήσει. Στις γυναίκες είναι δύο με τρεις φορές συχνότερες.

Η μελέτη συνδέει τις ημικρανίες με μείωση του κινδύνου όχι μόνο για όγκους του μαστού που τροφοδοτούνται από οιστρογόνα, αλλά και με μείωση του ρίσκου για μια άλλη μορφή, η οποία επιδεινώνεται από τα υψηλά επίπεδα προγεστερόνης.

Η έρευνα -δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention, βασίστηκε σε στοιχεία 3.412 γυναικών που είχαν περάσει την εμμηνόπαυση, από τις οποίες οι 1938 είχαν εμφανίσει καρκίνο του μαστού.

Δεδομένου ότι οι ημικρανίες είναι συνήθως εντονότερες πριν από την εμμηνόπαυση, η ανάλυση των αποτελεσμάτων υποδεικνύει ότι η προστατευτική δράση που καταγράφηκε είναι μακρόχρονη, και δεν μειώνεται όταν οι αφόρητοι πονοκέφαλοι γίνονται λιγότερο συχνοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου