''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

Σύστημα αναχαίτισης αστεροειδών ζητούν ειδικοί από τον ΟΗΕ


Βιέννη: Διεθνής ένωση αστρονόμων ζητά από τον ΟΗΕ την ανάπτυξη ενός παγκόσμιου δικτύου που θα παρακολουθεί τους αστεροειδείς και θα αναχαιτίζει όσους απειλούν να πέσουν στη Γη.

Μέχρι σήμερα έχουν αναγνωριστεί 6.000 διαστημικοί βράχοι που περνούν από τη γειτονιά του πλανήτη, από τους οποίους οι 500 με 1.000 κινούνται σε τροχιές που τέμνονται τακτικά με την τροχιά της Γης, προειδοποεί έκθεση της Ένωσης Εξερευνητών του Διαστήματος, η οποία παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου στο κτίριο του ΟΗΕ στη Βιέννη.

Η έκθεση, με τίτλο Απειλές από αστεροειδείς: Έκκληση για παγκόσμια κινητοποίηση, θα εξεταστεί επίσημα τον Ιούνιο του 2009, κατά τη σύνοδο της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τις Ειρηνικές Χρήσεις του Διαστήματος.
 

Η Ένωση, αποτελούμενη από 320 μέλη από 34 χώρες, προτείνει τη δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου συλλογής πληροφοριών και ταχείας προειδοποίησης, το οποίο θα αναλύει παρατηρήσεις από επίγεια τηλεσκόπια σε όλο τον κόσμο.

Το εξειδικευμένο αυτό δίκτυο κρίνεται απαραίτητο, καθώς μέχρι σήμερα οι αστρονόμοι έχουν εντοπίσει ένα πολύ μικρό ποσοστό των αστεροειδών στο Ηλιακό Σύστημα. Μάλιστα αρκετοί βράχοι που πέρασαν «ξυστά» από τη Γη τα τελευταία χρόνια έγιναν αντιληπτοί ώρες ή και μέρες αργότερα.

Πάντως, ακόμα και αν ο κίνδυνος αναγνωριζόταν νωρίς, καμία χώρα του κόσμου δεν διαθέτει σήμερα την τεχνολογία για να καταστρέφει ή να εκτρέπει αστεροειδείς από την τροχιά τους.

Οι προσκρούσεις είναι σχετικά σπάνιες στην ιστορία της Γης, στο παρελθόν όμως έχουν προκαλέσει καταστροφές πλανητικής κλίμακας. Στο πιο πρόσφατο καταγεγραμμένο περιστατικό, το 1908, ένας κομήτης προσέκρουσε στην περιοχή Τουγκούσκα της Σιβηρίας και ισοπέδωσε το δάσος σε έκταση 2.150 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Ένας πολύ μικρότερος διαστημικός βράχος, βάρους περίπου 10 τόνων, έπεσε την περασμένη Πέμπτη στην περιοχή του Καναδά, απελευθερώνοντας ενέργεια που αντιστοιχεί σε 300 τόνους δυναμίτιδας. Η αναζήτηση για τα θραύσματα συνεχίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου