Το κλίμα αλλάζει, η στάθμη των θαλασσών ανεβαίνει, ακραία καιρικά φαινόμενα μαστίζουν ολόκληρες περιοχές του πλανήτη. Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι έντονες κλιματικές αλλαγές, που είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας, πιθανότατα θα αποτρέψουν την επόμενη Εποχή των Παγετώνων.
Παρατηρώντας το κλίμα της Γης σε βάθος εκατομμυρίων χρόνων, βλέπουμε ότι οι παγετωνικές περίοδοι στη Γη εμφανίζονται με ένα τακτικό ρυθμό. Ο ρυθμός αυτός εμφάνισης των παγετώνων εξαρτάται από την, σε τακτά χρονικά διαστήματα, διατάραξη της τροχιάς και της ταχύτητας περιστροφής του πλανήτη μας.
Έχουν βρεθεί δε, ότι υπήρξαν πάνω στη Γη δέκα τέτοιες εποχές εξάπλωσης των πάγων και μείωσης του επιπέδου των θαλασσών, εδώ και ένα εκατομμύριο χρόνια.
Βασιζόμενοι λοιπόν, σε μια πλούσια γεωλογική ιστορία, είναι σχεδόν σίγουρο ότι η επόμενη Εποχή των Παγετώνων στη Γη πρόκειται να φθάσει την κορύφωση της σε περίπου 10.000 - 100.000 χρόνια.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι έστω και ελάχιστες μεταβολές στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυτή τη χρονική περίοδο θα μπορούσε να αποτρέψει αυτή την πρόβλεψη από το να γίνει πραγματικότητα.
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα τελευταία 400.000 χρόνια, η θερμοκρασία της θάλασσας και η παγοκάλυψη παρουσιάζει τεράστιες διακυμάνσεις. Αυτές οι διαφοροποιήσεις αποτελούν ένδειξη συνεχών κλιματικών αλλαγών αλλά και οιωνό της επερχόμενης Εποχής των Παγετώνων.
Ο καθηγητής Thomas Crowley, ο οποίος ανέπτυξε ένα κλιματικό μοντέλο στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, αναφέρει ότι αυτό το φυσικό γεγονός ίσως αναβληθεί ή ακόμα και να αποφευχθεί, λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και ειδικότερα των εκπομπών άνθρακα από βιομηχανικές διαδικασίες.
«Τα τελευταία 100.000 χρόνια, τα παγκόσμια επίπεδα CO2 αυξήθηκαν κατά 1.5 μέρη ανά εκατομμύριο. Η φυσική διαδικασία της εξισορρόπησης είναι 100.000 φορές πιο αργή από το ρυθμό αλλαγή των επιπέδων του CO2 λόγω ανθρωπογενών δραστηριοτήτων.»
Οι μελετητές εξέτασαν τις διαφοροποιήσεις των επιπέδων οξυγόνου στα κελύφη των μικροσκοπικών θαλάσσιων πλασμάτων, που βρέθηκαν μετά από δειγματοληψία στο θαλάσσιο στρώμα. Όταν συνδυαστούν με παλιότερα δεδομένα, τότε έχουμε μια εκτίμηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών αλλά και της παγοκάλυψης για τα τελευταία 3 εκατομμύρια χρόνια.
Ο καθηγητής Crowley υποστηρίζει ότι ίσως οι αυξήσεις των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα να έχουν θετικό αντίκτυπο στον πλανήτη και προσθέτει ότι ίσως τελικά καταλήξουμε με έναν πλανήτη πολύ διαφορετικό απ'Α ότι έχουμε συνηθίσει.
«Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι έχουμε αποτρέψει την καταστροφή. Μια αύξηση από 3 έως 5 βαθμούς πρόκειται να μας δώσει θερμοκρασίες ανήκουστες εδώ και περίπου 50 εκατομμύρια χρόνια.»
«Αυτή τη στιγμή η θερμοκρασία ανέρχεται με τέτοιους ρυθμούς, ώστε είναι πιθανό να πλάθουμε έναν διαφορετικό κόσμο, μια ζεστή ατμόσφαιρα με πολικά στρώματα πάγου.»
Οι βαθμιαίες αυξήσεις στις παγκόσμιες θερμοκρασίες ίσως να μην οδηγήσουν σε ραγδαίο λιώσιμο των πάγων στους πόλους, αναφέρουν οι επιστήμονες, επιπλέον δεν υπάρχουν κάποιες γεωλογικές ενδείξεις για την συμπεριφορά ενός στρώματος από πάγο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου