''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008

Επιτυχής εκτόξευση του Endeavour


Το διαστημικό λεωφορείο Endeavour εκτοξεύθηκε την Παρασκευή από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντας των ΗΠΑ για να εκτελέσει μια αποστολή επισκευής κι ανεφοδιασμού του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).

Το σκάφος, με επταμελές πλήρωμα, εκτοξεύθηκε στις 19:55 (02:55 του Σαββάτου, ώρα Ελλάδας) για μια 15ήμερη αποστολή που θα συμπεριλάβει τέσσερις «περιπάτους» κοσμοναυτών στο διάστημα για να επισκευαστούν οι σύνδεσμοι στους συλλέκτες ηλιακής ενέργειας του ISS και να γίνουν προετοιμασίες για την επέκτασή του.

Το Endeavour θα παραδώσει 6.538 κιλά εφοδίων κι εξοπλισμού για την αναβάθμιση των χώρων διαβίωσης του σταθμού και την προετοιμασία του για την υποδοχή περισσότερων ανθρώπων για πιο μακρόχρονες αποστολές, καθώς το 2010 θα αρχίσει η απόσυρση του πεπαλαιωμένου αμερικανικού στόλου επαναχρησιμοποιούμενων διαστημοπλοίων.

Στον εξοπλισμό που θα παραδοθεί περιλαμβάνονται ένα μηχάνημα για την άθληση των αστροναυτών, μια ακόμη τουαλέτα, δύο κρεβάτια και μια αντλία ανακύκλωσης του νερού, που θα μετατρέπει τα ούρα των αστροναυτών σε πόσιμο νερό. Ακόμη, θα εγκατασταθούν δύο φούρνοι κι ένα ψυγείο. Το Endeavour θα επιστρέψει μεταφέροντας υλικό από επιστημονικά πειράματα που διεξήχθησαν στον ISS και αχρηστευμένο εξοπλισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου