''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008

Ανακαλύψτε το μυστικό της μακροβιότητας


Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η «ομάδα ελίτ» των ατόμων που έχουν φτάσει τα 100 χρόνια ζωής φέρουν το κλειδί της σπάνιας μακροβιότητας αλλά και της υγιούς ζωής. 


Ένα στα 10.000 άτομα στις ΗΠΑ φτάνουν στην ηλικία των 100 ετών, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 60.000 άτομα ηλικίας από 10 – 110 ετών. Την τελευταία δεκαετία, οι επιστήμονες ερευνούν θαυμάσιες περιπτώσεις ηλικιωμένων ατόμων που ζουν ανεξάρτητοι, σε ηλικία 90 ετών και άνω.


Για την καλύτερη κατανόηση της σπάνιας μακροβιότητας, οι επιστήμονες εξετάζουν υπερήλικες τόσο σε φυσικό όσο και σε γενετικό επίπεδο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζουν περιπτώσεις, οι οποίες έχουν ιστορικό παχυσαρκίας και καπνίσματος. Παρόλα αυτά όμως, οι υπερήλικες αυτοί παραμένουν υγιείς έως και τους τελευταίους μήνες της ζωής τους.

«Αν και η καλοτυχία παίζει σημαντικό ρόλο, υπάρχει επίσης ένα αξιοσημείωτο οικογενειακό ιστορικό που υποστηρίζει γενετικές παραμέτρους,» σχολιάζει ο Nir Barzilai, γενετιστής από το κολέγιο Albert Einstein της Νέας Υόρκης. Στην ουσία, προσθέτει, οι πιθανότητες των υπερήλικων να έχουν συγγενείς, που έζησαν μέχρι μεγάλη ηλικία, είναι σχεδόν 20πλάσια από αυτή του μέσου ατόμου.


Ο στόχος μας τώρα είναι να ανακαλύψουμε τις λεπτές διαφορές ανάμεσα στα γονίδια ή τις οικογένειες των ατόμων που σχετίζονται με τη μακροβιότητα,» σχολιάζει η Judith Campisi, από το Lawrence Berkeley National Laboratory της Καλιφόρνια. Κατανοώντας τη βιολογική διαδικασία της γήρανσης, είναι πιθανή η μελλοντική κατασκευή φαρμάκων, τα οποία θα προωθούν την υγιή γήρανση και θα καθυστερούν ασθένειες όπως ο καρκίνος, η αρθρίτιδα, ο διαβήτης, η υψηλή πίεση και οι καρδιακές νόσοι.

Οι πρώτες γενετικές ενδείξεις για την επιβράδυνση της γήρανσης προέρχονται από ζώα στα οποία μπορεί να δοκιμαστεί η επίδραση συγκεκριμένων γονιδίων στο χρόνο ζωής τους. Μετά από πρόσφατες μελέτες, είναι πια ξεκάθαρο ότι η ινσουλίνη (ορμόνη που παράγεται στο πάγκρεας και παίζει πρωτεύοντα ρόλο στον μεταβολισμό των υδατανθράκων - σακχάρων του οργανισμού) και οι υποδοχείς της είναι κρίσιμοι παράγοντες για την μακροβιότητα σε διάφορα είδη.

Η ινσουλίνη βρίσκεται στην καρδιά «των βιολογικών μονοπατιών, η κύρια λειτουργία του οποίου είναι να επηρεάζει τη δυνατότητα της μετατροπής της τροφής που καταναλώνουμε σε ενέργεια,» σχολιάζει ο Bradley Willcox, ειδικός γηριατρικής από το πανεπιστήμιο της Χαβάη. Η ερευνητική ομάδα του προηγούμενου πρόσφατα ανακάλυψε ότι μια παραλλαγή στο γενετικό μονοπάτι της ινσουλίνης, FOXO3A, στους άνδρες από την Ιαπωνία, ηλικίας πάνω από 95 ετών, σχετίζεται με βελτιωμένη ενεργειακή χρήση και μεγαλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη.


Τον τελευταίο καιρό, οι γενετικές έρευνες «επεκτείνονται καθώς οι ερευνητές μελετούν το ρυθμό της γενετικής μεταβλητότητας σε όλο το γονιδίωμα των υπερήλικων,» αναφέρει ο Thomas Perls, υπεύθυνος της νέας έρευνας. Εξετάζοντας πάνω από ένα εκατομμύριο γενετικές διαφοροποιήσεις, οι επιστήμονες ελπίζουν να ανακαλύψουν επιπρόσθετα γονίδια για την μελέτη της μακροβιότητας, που μπορεί να μην είναι εμφανής μέσα από αιματολογικές εξετάσεις ή πειράματα σε ζώα.


Ο Perls παραδέχεται ότι η έρευνα είναι αμφισβητήσιμη, καθώς οι κριτικοί επιμένουν ότι οι υπερήλικες μπορεί να είναι υπερβολικά γενετικά διαφοροποιημένοι για να επισημάνουν οποιονδήποτε κοινό παράγοντα που θα προωθεί την υγιή γήρανση. Ωστόσο, τονίζει ότι οι άνθρωποι, που μπορούν να ζήσουν έως και 110 χρόνια, μοιράζονται ακόμα πιο πολλούς γενετικούς παράγοντες από τους υπερήλικες, πιθανότατα βελτιώνοντας τις πιθανότητες της ανακάλυψης προστατευτικών γενετικών παραμέτρων.

«Ήδη γνωρίζουμε τι χρειάζεται για τους περισσότερους από εμάς να φτάσουμε τα 80 χρόνια με καλή υγεία, » σχολιάζει ο Perls. Μερικά από αυτά είναι η διακοπή του καπνίσματος, η άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή και η διαχείριση του άγχους. «Το δύσκολο είναι να καταφέρουμε να φτάσουμε από τα 88 στα 100, σίγουρα θα υπάρχει μια λύση και για αυτό το πρόβλημα!» 
Scientific American

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου