''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2008

Νέοι γιατροί καπνίζουν σε ποσοστό 71%


«Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις». Η ρήση ταιριάζει «γάντι» στους νέους γιατρούς στην Ελλάδα, οι οποίοι, σύμφωνα με έρευνα, καπνίζουν σε ποσοστό 71% αν και συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να το κόψουν.

Η μελέτη, που βασίστηκε στις απαντήσεις τυχαίου δείγματος 378 γιατρών, ηλικίας έως 47 χρόνων, θα παρουσιαστεί στο 22ο ιατρικό συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη. Οπως προκύπτει, το ποσοστό των νέων γιατρών που καπνίζει αγγίζει το 71% του συνόλου, ενώ 2 στους 3 παραδέχονται ότι καπνίζουν και στο χώρο του νοσοκομείου. Αρκετά συχνά μάλιστα καπνίζουν και μπροστά στους ασθενείς τους.

Οσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ, 38% δηλώνει ότι δεν καταναλώνει καθόλου αλκοόλ, 44% κάνει χρήση μέτριας ποσότητας, αλλά 18%, στην πλειονότητα άνδρες, παραδέχεται αυξημένη κατανάλωση εβδομαδιαίως. Από την άλλη, μόνο 12% δηλώνει ότι δεν πίνει καφέ σε αντίθεση με το 55% των ερωτηθέντων που καταναλώνει δύο φλιτζάνια καφέ ημερησίως.

Οπως συμπεραίνουν οι μελετητές, αν και οι συνήθειες των γιατρών δεν διαφέρουν σημαντικά από αυτές του υπόλοιπου πληθυσμού, ωστόσο «οφείλουν να μας προβληματίσουν τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την εικόνα και το παράδειγμα που δίνουν οι γιατροί στο κοινωνικό σύνολο».

Η μελέτη διενεργήθηκε από τους γιατρούς Σ.Πατιάκα, Α.Ζέρβα, Σ.Τσούκη, Θ.Γκοράνη, Ν.Σύρμο, Δ.Οπλοποιάδη, Ε.Τσούκη, Α.Τριανταφυλλοπούλου, Χ.Χαραλάμπους, Α.Μαριόλη, Σ.Ηλιοπούλου, Ε.Παυλίδου, Ε.Ξηροπούλου και Κ.Γρίβα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου