Είναι η Γη σπάνιος τόπος στο γαλαξία μας ή πλανήτες σαν τη Γη είναι κοινοί όσο και τα αστέρια;
Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα δεδομένα για να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα, αλλά σε αυτό αποσκοπούν με την νέα Αποστολή Κέπλερ της NASA.
Έχουν περάσει τέσσερις αιώνες από τότε που ο Κοπέρνικος, ο Κέπλερ και ο Γαλιλαίος ξεκίνησαν να εκτοπίζουν τη Γη από το κέντρο του σύμπαντος. Λιγότερο από εκατό χρόνια έχουν περάσει από τότε που ανακαλύψαμε ότι ούτε ο ήλιος βρίσκεται κοντά στο κέντρο, αλλά και ότι ο γαλαξίας μας Milky Way είναι απλώς ένας από τα δισεκατομμύρια γαλαξιών και ότι το σύμπαν δεν έχει κέντρο. Έχουμε διανύσει μεγάλα βήματα στην πορεία μας και η Αποστολή Κέπλερ θα αναζητήσει απτές αποδείξεις για την ύπαρξη άλλων Γαιών. Δεν ξέρουμε καθόλου αν η Γη είναι σπάνια ή όχι.
Τι ξέρουμε μέχρι τώρα; Οι αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει πάνω από 300 πλανήτες σε τροχιά γύρω από κοντινά αστέρια, κάποια από αυτά σε πολλαπλά πλανητικά συστήματα. Ο αριθμός τους μεγαλώνει μέρα με τη μέρα.
Μέχρι τώρα, οι γιγάντιοι πλανήτες κυριαρχούν στη λίστα των ανακαλύψεων γιατί μπορούν να εντοπιστούν με τηλεσκόπια εδάφους. Μικροί, πλανήτες σαν τη Γη χάνονται στο θόρυβο των δεδομένων. Έχουμε πρόσφατα ακούσει για σούπερ-Γαίες, για καυτούς πλανήτες με συνολική μάζα πολλών Γαιών μαζί. Αλλά, μια αναπαυτική Γη σαν τη δική μας δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου