''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

Τα παχύσαρκα παιδιά «έχουν αρτηρίες μεσήλικα»


Νέα Ορλεάνη: Ακόμα και από την ηλικία των 10 ετών, τα παχύσαρκα παιδιά έχουν τις αρτηρίες 45χρονων και παρουσιάζουν καρδιακές ανωμαλίες ιδιαίτερα δυσοίωνες για την ενήλικη ζωή τους, δείχνει σειρά ερευνών στις ΗΠΑ.

Ακόμα και σήμερα πολλοί γονείς εφησυχάζουν για το βάρος των παιδιών τους έχοντας την εντύπωση ότι το λίπος απλώς «θα γίνει μπόι» και θα εξαφανιστεί. Στην πραγματικότητα όμως η παχυσαρκία δεν είναι ποτέ καλοήθης στα παιδιά και τους έφηβους, προειδοποιούν οι γιατροί.

Σε μια από τις τρεις έρευνες που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιολογίας στη Νέα Ορλεάνη, ερευνητές του Νοσοκομείου Παίδων του Κάνσας μέτρησαν με υπερηχογράφημα το πάχος του τοιχώματος της καρωτιδικής αρτηρίας σε 70 παιδιά 10 έως 16 ετών. Σχεδόν όλα έπασχαν από υπερχοληστεριναιμία και πολλά ήταν παχύσαρκα.


Δεδομένου ότι κανείς δεν γνωρίζει ποιο πρέπει να είναι το πάχος των αρτηριών στα παιδιά, τα οποία συνήθως δεν εξετάζονται για αγγειακά νοσήματα, οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα με τα διαθέσιμα στοιχεία για τους ενήλικες.

Η «αγγειακή ηλικία» των παιδιών της μελέτης ήταν περίπου 30 χρόνια μεγαλύτερη από την πραγματική τους ηλικία. «Όπως λέει το παλιό ρητό, έχουμε την ηλικία των αρτηριών μας» σχολίασε η Δρ Γκίτα Ράγκχουβιρ, επικεφαλής της μελέτης.

Μια άλλη μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο συνδέει την παιδική παχυσαρκία με δομικές ανωμαλίες της καρδιάς. Σε δείγμα 991 φαινομενικά υγιών παιδιών, οι ερευνητές του Νοσοκομείου Royal Prince Alfred στο Σίδνεϊ διαπίστωσαν ότι η αύξηση του σωματικού βάρους συνοδεύεται από διόγκωση του αριστερού κόλπου.

Σε μια τρίτη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας στη Μελβούρνη σε δείγμα 150 παιδιών, οι υπέρηχοι έδειξαν ότι στα παχύσαρκα παιδιά το μυοκάρδιο δεν χαλαρώνει πλήρως ανάμεσα στους χτύπους.

Τα συμπεράσματα αυτά έρχονται να προστεθούν στα αποτελέσματα προηγούμενων μελετών οι οποίες εντόπιζαν ενδείξεις αρτηριοσκλήρυνσης σε ανήλικους υπερβολικού σωματικού βάρους.

Οι διαπιστώσεις των ερευνητών κάνουν προφανή την ανάγκη βελτιώσεων στο διαιτολόγιο των νέων. «Αν έχει δει κανείς τι περιλαμβάνει το μενού στα περισσότερα σχολικά γεύματα, τα ευρήματα αυτά δεν προκαλούν έκπληξη» δήλωσε ο Μάικλ Σλος, ειδικός στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου