''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008

Κλωνοποιημένη γάτα που... φωσφορίζει

Ένας γάτος, μόλις έξι μηνών, εκ πρώτης όψεως μοιάζει με μία τυπική κατοικίδια πορτοκαλί γάτα στο φως της ημέρας, αλλά στο σκοτάδι αποκτά μία τρομακτική φωσφορίζουσα πράσινη απόχρωση. 

Ο γάτος που ονομάστηκε «κύριος Πράσινα Γονίδια» δεν είναι ένα φρικιαστικό πλάσμα που ξεπήδησε από μία ιστορία τρόμου των Αποκριών. Ο φωσφορίζον γάτος είναι το αποτέλεσμα ενός επιτυχούς γενετικού πειράματος.


Ο κύριος Πράσινα Γονίδια κλωνοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Φυσικής Audubon της Νέας Ορλεάνης, με σκοπό τη βοήθεια των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση... και κατά συνέπεια και των ανθρώπων.





Ο φωσφορίζον γάτος έχει κάνει ήδη την πρώτη του εμφάνιση στην τηλεόραση. Όταν έσβησαν τα φώτα στο στούντιο, τα αυτιά, η μύτη και τα μάτια του γάτου φωσφόριζαν κάτω από ένα υπεριώδες φως.

Η Betsy Dresser, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου, εξήγησε την διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη δημιουργία της φωσφορίζουσας γάτας, η οποία όμως κατά τα άλλα είναι μία κανονική γάτα, όπως όλες οι άλλες.

«Δύο επιστήμονες του ινστιτούτου μας συνεργάστηκαν με τον Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών της Λουιζιάνα και εισήγαγαν ένα γονίδιο, το οποίο παράγει μία πράσινη φωσφορίζουσα πρωτεΐνη,» εξήγησε η Dresser.

Αν και πρόκειται για ένα εξεζητημένο, και ταυτόχρονα έξυπνο, επιστημονικό κόλπο, η Dresser υποστήριξε πως η έρευνα για να φτάσουν μέχρι τον φωσφορίζοντα γάτο είναι εξαιρετικά σημαντική, τόσο για την καταπολέμηση των ασθενειών των ζώων, μέσω της γονιδιακής θεραπείας, όσο και για την αύξηση των πιθανοτήτων της εισαγωγής καλών γονιδίων στους ανθρώπους, προς αντικατάσταση των κακών γονιδίων.





Προκειμένου να επιβεβαιώσουν, όμως, οι επιστήμονες ότι τα εμφυτευμένα γονίδια λειτουργούν κανονικά, αναγκάστηκαν να τα δοκιμάσουν σε γάτες, γιατί τα ζώα έχουν πάνω κάτω την ίδια γονιδιακή σύνθεση με τους ανθρώπους, ενώ για να δουν εάν τα γονίδια τα κατάφεραν μέχρι τέλους, αναγκάστηκαν να κλωνοποιήσουν γάτες και να τους εισάγουν ένα γονίδιο, το οποίο παράγει μία φωσφορούχα πρωτεΐνη.

«Θέλαμε να είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να εισάγουμε ένα γονίδιο μέσα σε ένα κύτταρό και να πολλαπλασιαστεί,» εξήγησε η Dresser. «Εάν τίποτα δεν φωσφόριζε, δεν θα ξέραμε εάν εισήχθηκε τελικά το γονίδιο. Τώρα, όμως, είμαστε σίγουροι και το πείραμα στέφθηκε με επιτυχία.»

Mysterytopia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου