''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

Πρόγονοι με μεγάλο κρανίο



Ένα νέο απολίθωμα του homo erectus υποδεικνύει ότι οι γυναίκες είχαν μεγάλες, φαρδιές λεκάνες, ώστε να μπορούν να γεννήσουν μωρά με μεγάλο κεφάλι. 

Το να γεννηθούν με μεγαλύτερο κρανίο σήμαινε ότι οι πρόγονοι μας ανεξαρτητοποιούνταν γρηγορότερα από τα σύγχρονα μωρά.

Η νέα ανακάλυψη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, αντικρούει τις παλαιότερες θεωρίες που υποστήριζαν ότι οι πρόγονοι μας είχαν ψηλό και αδύνατο σώμα προσαρμοσμένο για να διανύει αποστάσεις.

Ο homo erectus είναι ο πρώτος άνθρωπος που έφυγε από την Αφρική και αποίκησε τον υπόλοιπο κόσμο.

Το εξαφανισμένο πλέον ανθρωποειδές ίσως να ήταν και το πρώτο που δάμασε τη φωτιά.

Φαρδιά λεκάνη

Η γυναικεία λεκάνη, που χρονολογείται 1.4εκ. χρόνων, βρέθηκε κοντά στη Γόνα της βόρειας Αιθιοπίας. Κατά τη συναρμολόγηση της, οι αρχαιολόγοι έμειναν έκπληκτοι από το ασυνήθιστο πλάτος της λεκάνης.

Ο Σκοτ Σίμπσον, παλαιοντολόγος από το Case Western Reserve του Πανεπιστημίου του Κλήβελαντ στο Οχάιο των ΗΠΑ, ήταν ένας από τους πρώτους που την ανακάλυψαν.

«Αναλογικά η λεκάνη της είναι πιο μεγάλη από αυτή των σύγχρονων ανθρώπων,» μας λέει.

Προγενέστερα ανθρωποειδή, όπως το τριών εκατομμυρίων χρόνων Australopithicus afarensis, γνωστό και ως “Lucy” από το σκελετό που βρέθηκε το 1974, έχουν πολύ στενότερο πυελικό άνοιγμα. Αντιθέτως, μεταγενέστερα ανθρωποειδή που ανακαλύφθηκαν στο Ισραήλ, την Κίνα και την Ισπανία έχουν φαρδύτερες λεκάνες.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η μεγαλύτερη λεκάνη σημαίνει ότι το μέγεθος των μωρών του Homo erectus είναι 30% μεγαλύτερο από αυτό που νομίζαμε.

Το μεγαλύτερο μέγεθος κρανίου σημαίνει ότι τα μωρά εξαρτιόνταν από τη μητέρα τους για λιγότερο χρονικό διάστημα απ'Α ότι ένα σύγχρονο μωρό, μια πολύ χρήσιμη προσαρμογή στην αφρικανική σαβάνα όπου κατοικούσαν.

Πέρα από την Αφρική

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο εγκέφαλος του homo erectus πιθανόν να μεγάλωνε γοργά κατά το στάδιο της εγκυμοσύνης. Μετά τη γέννα όμως, ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδυνόταν σε αυτόν που παρατηρείται στο σύγχρονο άνθρωπο και τον χιμπατζή.

Ωστόσο, ο Δρ. Σίμπσον επισημαίνει ότι ο homo erectus μοιάζει πολύ περισσότερο στον άνθρωπο παρά στον χιμπατζή.

«Ο homo erectus ήταν το πρώτο ανθρωποειδές που έφυγε από την Αφρική. Είχε στη διάθεση του τεχνολογικά εξελιγμένα πέτρινα εργαλεία. Κυνηγούσε ζώα. Πολλές από τις συμπεριφορές που συναντούμε μονάχα στους [σύγχρονους] ανθρώπους, ήταν παρούσες και στον homo erectus.»

Η νέα ανακάλυψη σκιάζει τις προηγούμενες θεωρίες σχετικά με τον homo erectus.

Ο πιο διάσημος homo erectus είναι το «Αγόρι Τουρκάνα» ("Turkana Boy”), ένας νεαρός αρσενικός που ανακαλύφθηκε στην Κένυα το 1984. Ο συναρμολογημένος σκελετός του –με στενή λεκάνη και ψηλό, λεπτό σώμα- θεωρείται ότι καταδεικνύει την προσαρμογή στο θερμό κλίμα και την ανάγκη να διανύει αποστάσεις.

Σε αντιπαράθεση, το νέο εύρημα είναι από γυναίκα κοντύτερη με πιο πλατύ στήθος- ένα χαρακτηριστικό που συναντάται συνήθως σε ανθρώπους ψυχρότερων, ακόμα και αρκτικών, κλιμάτων.

Η φαρδιά λεκάνη υποδεικνύει ότι ο γεννητικός σωλήνας και το μέγεθος του κρανίου εξελίσσονταν παράλληλα, καθώς ο homo erectus επέλεξε να προσαρμοστεί περισσότερο στην ανάγκη να γεννάει μεγαλύτερα μωρά παρά στην ανάγκη προσαρμογής στους εξωτερικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες. 

BBC News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου