''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2008

Ανησυχίες για το μόλυβδο από σκάγια στο κρέας θηραμάτων


Ουάσινγκτον: Τελικά ίσως δεν είναι μόνο τα θηράματα που έχουν λόγο να ανησυχούν για το κυνήγι. Αμερικανική μελέτη ανίχνευσε μόλυβδο στο αίμα όσων καταναλώνουν κρέας ζώων που σκοτώθηκαν με σκάγια ή σφαίρες κατασκευασμένες από το τοξικό βαρύ μέταλλο. Τα νήπια και οι έγκυες πρέπει να το αποφεύγουν, συνιστούν οι ερευνητές.

Η μελέτη των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) εξέτασε τα επίπεδα μολύβδου στο αίμα 700 κατοίκων της Βόρειας Ντακότα, όπου το κυνήγι ελαφιών είναι δημοφιλές. Όσοι κατανάλωναν κυνήγι που είχε σκοτωθεί με μολύβδινα σκάγια ή σφαίρες παρουσίαζαν υψηλότερες συγκεντρώσεις.


Τα αυξημένα αυτά επίπεδα δεν θεωρούνται επικίνδυνα για τους ενήλικες και τα παιδιά πάνω από έξι ετών, ωστόσο οι έγκυες και τα νήπια θεωρούνται ομάδες πιο ευάλωτες στο μόλυβδο, o oποίος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, ακόμα και εγκεφαλικές βλάβες και θάνατο σε ακραίες περιπτώσεις.

«Η επίδραση είναι μικρή αλλά αρκετά μεγάλη για να αποτελεί πηγή ανησυχίας» δήλωσε ο Στίβεν Πίκαρντ, επιδημιολόγος των CDC που συμμετείχε στη μελέτη. Πάντως «κανείς δεν βρισκόταν σε κίνδυνο από αυτά τα επίπεδα μολύβδου» διευκρίνισε.

Οι Αρχές της Βόρειας Ντακότα και άλλων αμερικανικών πολιτειών έχουν εκδόσει προειδοποιήσεις για τις μολύβδινες σφαίρες από την περασμένη άνοιξη, όταν έρευνα με αξονικές τομογραφίες εντόπισε ίχνη μολύβδου σε δείγματα κρέατος από ελάφι.

Ξεχωριστή μελέτη της υπηρεσίας Εθνικών Πόρων της Μινεσότα είχε εντοπίσει θραύσματα από μολύβδινα σκάγια ακόμα και σε απόσταση 45 εκατοστών από τα τραύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου