''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

Κονδύλι 10 δισ. ευρώ για το ευρωπαϊκό διαστημικό πρόγραμμα


Χάγη: Οι 18 χώρες-μέλη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) συμφώνησαν σε προϋπολογισμό 10 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία, οι διαφωνίες όμως παραμένουν: Γερμανία και Ιταλία θεωρούν σημαντικότερο τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ενώ η Γαλλία εστιάζει στην ανάπτυξη νέων πυραύλων.

Το ποσό που συμφωνήθηκε την Τετάρτη κατά την υπουργική σύνοδο των κρατών-μελών στη Χάγη είναι σημαντικά μεγαλύτερο από τον προηγούμενο προϋπολογισμό των 8 δισ. ευρώ που είχε αποφασιστεί το 2005 (η σύνοδος διεξάγεται ανά τρία χρόνια).
 

Γαλλία και Γερμανία, οι μεγαλύτεροι χρηματοδότες της ESA, διαφώνησαν την Τρίτη όσον αφορά τις προτεραιότητες. Το Βερολίνο θα προτιμούσε να αυξηθεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τον ISS από τα 275 στα 350 εκατ. ευρώ το χρόνο, ενώ το Παρίσι δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη νέου, κρυογενικού κινητήρα για τον πυραυλοφορέα Ariane 5 και το μη επανδρωμένο μεταγωγικό ATV, ώστε το ωφέλιμο φορτίο να αυξηθεί από τους 10 στους 12 τόνους.

«Έπειτα από όλες τις βελτιώσεις που έχουν υλοποιηθεί στον ISS, ιδιαίτερα μετά τη φετινή εγκατάσταση του ευρωπαϊκού εργαστηρίου Columbus, είναι χρέος μας να χρηματοδοτήσουμε ένα πρόγραμμα που αποδίδει» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γιόχαν-Ντίτριχ Βόρνερ, επικεφαλής της Γερμανικής Υπηρεσίας Διαστήματος. «Βλέπουμε όμως ότι η Γαλλία και η Ιταλία δεν συμφωνούν με αυτή τη θέση και περιορίζονται σε ένα μικρότερο κονδύλι» εξήγησε.

Οι υπουργοί εξέφρασαν πάντως την ελπίδα ότι ο ISS θα συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι τουλάχιστον το 2020, πέντε χρόνια περισσότερο από την ονομαστική διάρκεια ζωής του.

Ένα σημαντικό μέρος του τριετούς προϋπολογισμού θα διατεθεί και για νέους δορυφόρους γεωσκόπησης.

Στη σύνοδο αποφασίστηκε, τέλος, ότι η Ιταλία, ο τρίτος μεγαλύτερος χρηματοδότης της ESA, θα έχει την προεδρία του οργανισμού μέχρι το 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου