''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

«Στον αέρα» οι αποστολές στον ISS λόγω έλλειψης ρευστού


Μόσχα: Η ρωσική διαστημική βιομηχανία Energiya προειδοποιεί ότι δεν διαθέτει τα χρήματα για τη μελλοντική μεταφορά αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) με τα σκάφη Soyuz.

Η εξέλιξη είναι δυσοίωνη, καθώς τα ρωσικά Soyuz θα είναι τα μόνα σκάφη που θα μπορούν να προσεγγίσουν το τροχιακό συγκρότημα όταν η NASA παροπλίσει οριστικά τα διαστημικά λεωφορεία το 2011. Το νέο αμερικανικό σκάφος Orion δεν θα τεθεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα πριν από το 2015.

«Διαθέτουμε οχήματα και κονδύλια για τις επόμενες δύο πτήσεις, δεν γνωρίζω όμως τι θα συμβεί με τις επόμενες αποστολές» δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti ο πρόεδρος της Eneriya Βιτάλι Λοπότα.
 

«Δεν έχουμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για την παραγωγή νέων σκαφών Soyuz. Στην περίπτωση που δεν μας χορηγηθούν δάνεια ή προκαταβολές τις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες, δεν μπορούμε να αναλάβουμε τη μελλοντική παραγωγή Soyuz» εξήγησε ο Λοπότα, όπως αναμεταδίδει το AFP.

Οι κάψουλες μίας χρήσης Soyuz, βασισμένες σε τεχνολογία του 1960, έχουν περισσότερες από 1.600 πτήσεις στο ενεργητικό τους.

Θεωρούνται η ασφαλέστερη πλατφόρμα για την εκτόξευση επανδρωμένων αποστολών, παρά τα σοβαρά προβλήματα που εμφανίστηκαν σε δύο προσεδαφίσεις φέτος και πέρυσι:

Στις 19 Απριλίου, η κάψουλα εισήλθε απότομα στην ατμόσφαιρα κατά την επιστροφή της στη Γη εκθέτοντας τους τρεις επιβάτες σε ακραίες επιταχύνσεις, πριν τελικά προσεδαφιστεί 420 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο-στόχο. Το ίδιο είχε συμβεί και τον Οκτώβριο του 2007.

Οι Ρώσοι πιστεύουν τώρα ότι έχουν επιλύσει το πρόβλημα, το οποίο προκλήθηκε από τη μη αποσύνδεση ενός μπουλονιού κατά την επανείσοδο στην ατμόσφαιρα.

Το Soyuz που μετέφερε πίσω στη Γη τον τουρίστα του Διαστήματος Ρίτσαρντ Γκάριοτ, έπειτα από κρουαζιέρα στον ISS, προσεδαφίστηκε άψογα στη στέπα του Καζακστάν τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου