''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

Διαστημόπλοιο μελετά τα όρια του ηλιακού μας συστήματος


Ένα διαστημόπλοιο της ΝΑΣΑ ταξίδεψε γύρω από τη Γη τη Δευτέρα ξεκινώντας έτσι την πορεία του για την εξερεύνηση των ορίων του ηλιακού μας συστήματος. 

Η αποστολή του IBEX (Interstellar Boundary Explorer) ξεκίνησε την Κυριακή το απόγευμα με την εκτόξευση του διαστημοπλοίου από ένα απομακρυσμένο νησί του Ειρηνικού Ωκεανού, όπως ανέφερε η ΝΑΣΑ.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο IBEX θα γίνει το πρώτο διαστημόπλοιο που θα χαρτογραφήσει τα εξωτερικά όρια του ηλιακού συστήματος – ένας χώρος όπου ο ηλιακός άνεμος συγκρούεται με τα αέρια που έρχονται έξω από το ηλιακό σύστημα.

Αποτελεί μια σημαντική περιοχή μελέτης, λένε οι επιστήμονες, καθώς λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας για τις πιο επικίνδυνες κοσμικές ακτίνες, οι οποίες υπό διαφορετικές συνθήκες θα εισέβαλλαν στο διαστημικό χώρο γύρω από τη Γη.

«Κανείς δεν έχει δει εικόνες από την αλληλεπίδραση στην άκρη του ηλιακού μας συστήματος μεταξύ του ηλιακού ανέμου και του διαστρικού χώρου», επισημαίνει ο κύριος ερευνητής της αποστολής David McComas του Southwest Research Institute στο Σαν Αντόνιο του Τέξας.

«Ξέρουμε ότι θα εκπλαγούμε» είπε σε μια δήλωση του.

Μετά από 45 μέρες δοκιμαστικής περιόδου, το διαστημόπλοιο θα ξεκινήσει την αποστολή του. Θα χαρτογραφήσει την απομακρυσμένη περιοχή μετρώντας το αποτέλεσμα της πρόσκρουσης μορίων υψηλής ταχύτητας – τα οποία ονομάζονται ενεργητικά ουδέτερα άτομα- πάνω στο διαστημόπλοιο.

«Ο IBEX θα μας βοηθήσει στο να σχηματίσουμε για πρώτη φορά μια νοερή εικόνα του πλανήτη μας μέσα στο σύνολο του γαλαξία και να εξερευνήσουμε το πώς σχηματίστηκε μέσα στην ιστορία του ηλιακού συστήματος», δήλωσε ο McComas στην ιστοσελίδα της ΝΑΣΑ.

«Έχοντας τις πρώτες εικόνες των διαστρικών συνόρων που αγγίζουν το ηλιακό μας σύστημα, θα μπορέσουμε να κάνουμε ένα βήμα ακόμα στην πορεία εξερεύνησης των ορίων του γαλαξία.»  

CNN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου