''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008

Έρχονται τα ιπτάμενα αυτοκίνητα


Τελικά τα περισσότερα θαύματα που βλέπαμε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας όταν ήμασταν μικροί είναι πλέον πραγματικότητα. Το ιπτάμενο αυτοκίνητο είναι εδώ και θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την ανυπόφορη πρωινή κίνηση χαρίζοντας σας «φτερά» στους δρόμους. 


Καλωσορίσατε στην Moller Int., μια μικρή εταιρεία στην πόλη Davis της Καλιφόρνιας, όπου κατασκευάζεται το ιπτάμενο όχημα επιστημονικής φαντασίας M400 Skycar.


Ο Δρ. Paul Moller, ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας έχει αφιερώσει τη ζωή του στην πραγματοποίηση αυτού του οράματος. Ο Δρ. Moller από την ηλικία των 15 ετών ονειρεύεται να κατασκευάσει ένα ιπτάμενο όχημα για το ευρύ κοινό. Η πραγματοποίηση αυτού του ονείρου ήρθε με το Skycar.

Η Moller Int. προς το παρόν έχει δυο λειτουργικά μοντέλα του ιπτάμενου οχήματος. Το M400 Skycar μοιάζει με ένα μικρό σπορ αυτοκίνητο, κόκκινο, με δυο σετ από έλικες και ένα πλαστικό θάλαμο, που χωράει τέσσερα άτομα. Ο Moller πιστεύει ότι το νέο όχημα θα είναι ιδανικό για ανθρώπους που εκτελούν καθημερινά ταξίδια των 50 μιλίων και θα είναι πολύ πιο γρήγορα, λόγω της ικανότητας τους να ταξιδεύουν από 200μίλια, πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, έως 400 μίλια ανά ώρα σε ύψος 25.000 ποδιών.

«Πρόκειται για το όχημα που θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο που κυκλοφορούμε,» δηλώνει ο Moller.

Το δεύτερο μοντέλο από την Moller Int. είναι το M200X Neuera ή Jetson, το οποίο μοιάζει περισσότερο με δίσκο UFO. Η χρήση του επεκτείνεται από τη γεωργία έως το στρατό, τη ναυτιλία και την περιφρούρηση.


Ο Moller ελπίζει ότι τα ιπτάμενα αυτοκίνητα μέσα σε λίγο καιρό θα μπορούν να ανταγωνιστούν τα σύγχρονα αυτοκίνητα. Τόσο γρήγορα όσο ένα μέσο αυτοκίνητο, τα οχήματα επιστημονικής φαντασίας μπορούν να φτάσουν τα 75 μίλια/ώρα με κορυφαίες ταχύτητες τα 100 μίλια/ώρα.

Τα M400 Skycar και M200X Neuera είναι ικανά για κάθετη ανύψωση, προσγείωση, αιώρηση με τη βοήθεια δυο σημαντικών στοιχείων: τη μηχανή και την σταθερότητα του συστήματος. Το Skycar διαθέτει μηχανή ικανή να αναπαράγει τεράστια ποσά ενέργειας σε πολύ μικρό χρόνο.

«Θα μπορούσε να περιγραφεί κτηνώδης η ισχύς του,» εξηγεί ο Moller.

Τα οχήματα αυτά ουσιαστικά μοιάζουν με γρήγορα και χαριτωμένα πουλιά, ικανά να αιωρούνται απλά αλλά και να πετούν, ωστόσο όλα αυτά απαιτούν ένα ορισμένο ποσό ενέργειας.

«Αυτό ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι στην υπόθεση,» αναφέρει ο Moller. «Πως θα μπορέσουμε να αναπαράγουμε τόσα μεγάλα ποσά ενέργειας σε ένα τόσο μικρό πακέτο. Εάν η μηχανή ζυγίζει πολύ, απλά δε θα απογειώνεται το όχημα.»

Η εξελιγμένη μηχανή του Moller, η μηχανή Rotapower, μπορεί να αναπαράγει ισχύ 1500 watts για κάθε λίβρα του βάρους του. «Αυτό είναι σίγουρα ένα νέο επίτευγμα,» σχολιάζει ο Moller.

Η τεχνολογία του Moller, «τόσο εξελιγμένο όσο το σύστημα που χρησιμοποιήθηκε στην προσγείωση του ανθρώπου στο φεγγάρι,» δεν είναι μόνο για αστροναύτες. Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο στο νέο ιπτάμενο όχημα είναι το τεχνητό σύστημα σταθεροποίησης, το οποίο επιτρέπει σε όλους εμάς να οδηγούμε το όχημα.


Το σύστημα σταθεροποίησης είναι ένα δίκτυο, το οποίο συλλέγει πληροφορίες όπως η αλλαγή στην ταχύτητα, την επιτάχυνση και τη θέση κάθε μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου και τα ενοποιεί, λέγοντας στην μηχανή πώς να προσαρμόσει την ταχύτητα του. Το πλεονέκτημα που δίνουν όλα αυτά στα οχήματα του Moller είναι αδιαμφισβήτητα.


Το σύστημα αυτό επιτρέπει σε έναν άνθρωπο να πιλοτάρει το όχημα, χωρίς να απαιτείται άδεια πιλότου. Έτσι, το νέο μέσο θα είναι διαθέσιμο στο ευρύ κοινό. Επίσης, η βελτιωμένη μηχανή παρέχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα κοινά αυτοκίνητα.

Η μηχανή Rotapower, την οποία ο Moller θεωρεί «την πιο σημαντική μηχανική εφεύρεση του 20ου αιώνα» επιτρέπει μια ασφαλή, ήσυχη, γρήγορα βόλτα στα σύννεφα.

Τέλος, άλλο ένα από τα πλεονεκτήματα των ονειρεμένων οχημάτων είναι τα καύσιμα που χρησιμοποιούν. Η αιθανόλη, εκτός του ότι έχει πιο λίγα παράγωγα από την βενζίνη, εξασφαλίζει περισσότερη ασφάλεια. Εάν υπάρξει κάποιο ατύχημα, το τελευταίο που θα θέλαμε να υπάρχει σε μια μηχανή είναι η βενζίνη, εξηγεί ο Moller. «Η αιθανόλη μπορεί να αναμιχθεί με νερό και ενώ καίγεται μέσα στη μηχανή, δεν φλέγεται έξω από αυτήν.»

Προς το παρόν το M200X Neuera βρίσκεται σε περιορισμένη παραγωγή για το 2009, ενώ το Skycar είναι ακόμα 3 χρόνια μακριά. Ο Moller εκτιμά ότι το Neuera θα πουληθεί για $100.000, ενώ θα μπορούσε να πέσει κάτω από $50.000 μελλοντικά. 

Live Science

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου