''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!
Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ
Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ
Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008
Δεκτό έκανε ο ΟΗΕ το νέο ελληνικό σύστημα για τη μέτρηση των ρύπων
Αθήνα: Θετική είναι η νέα γνωμοδότηση του ΟΗΕ για το ελληνικό σύστημα καταγραφής αερίων του θερμοκηπίου, το οποίο μέχρι πρόσφατα κρινόταν ανεπαρκές. Με βάση τη νέα έκθεση θα αποφασιστεί τον επόμενο μήνα αν η Ελλάδα πράγματι συμμορφώνεται με το πλαίσιο του Πρωτοκόλλου του Κιότο.
Η Ελλάδα είχε πάρει δύο φορές «κίτρινη κάρτα» από τον ΟΗΕ και κινδύνευε να παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς παρέμενε μέχρι τώρα η μόνη από τις 141 χώρες του Πρωτοκόλλου που δεν είχε πείσει ότι διαθέτει αξιόπιστο σύστημα μέτρησης των ρύπων από τη βιομηχανία.
Η ομάδα ειδικών του ΟΗΕ «καταλήγει ότι το εθνικό σύστημα, στις θεσμικές, νομικές και διαδικαστικές ρυθμίσεις που εδραίωσε και τυποποίησε με υπουργική εγκύκλιο, είναι πλήρως λειτουργικό, και η Ελλάδα έχει τις απαραίτητες διαδικασίες για τη τεχνική επάρκεια του προσωπικού εντός του εθνικού συστήματος, να σχεδιάζει, να προετοιμάζει και να διαχειρίζεται απογραφές, και να κατατίθενται εγκαίρως στη γραμματεία του ΟΗΕ» αναφέρει η νέα έκθεση.
«Η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ επισκέφθηκε την Ελλάδα από τις 8 μέχρι 13 Σεπτεμβρίου 2008, έλεγξε και αξιολόγησε επιτόπου τις Εθνικές Απογραφές των Θερμοκηπικών Αερίων που υπεβλήθησαν κατά τα έτη 2007 και 2008, όσο και το Εθνικό Συστήμα Απογραφών στο σύνολο του» αναφέρει το ΥΠΕΧΩΔΕ σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα.
Θετικά υποδέχτηκε την ανακοίνωση η WWF Ελλάδος, η οποία είχε ασκήσει έντονη κριτική στο υπουργείο για την «κίτρινη κάρτα» που είχε δείξει ο ΟΗΕ στην Ελλάδα: «Όπως όλα δείχνουν, η έκθεση των ειδικών θα μας βγάλει σύντομα από την ντροπιαστική κατάσταση στην οποία είχαμε περιέλθει, όντας η πρώτη και μοναδική χώρα του κόσμου που αποκλείστηκε από τους μηχανισμούς του Πρωτοκόλλου του Κιότο» δήλωσε ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του ελληνικού γραφείου της οργάνωσης.
«Αφού διορθώσαμε, έστω και αργά, το διαδικαστικό πρόβλημα της καταγραφής των ρύπων, ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε με δράσεις πραγματικής μείωσης των εκπομπών» επισήμανε.
Για την επίσημη λήξη του αποκλεισμού της Ελλάδας θα αποφασίσει τον επόμενο μήνα η Επιτροπή Συμμόρφωσης της Γραμματείας του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.
Το έτος 2006, πάντως, η Ελλάδα ήταν μία από τις τέσσερις χώρες της ΕΕ-15 (μαζί με τη Γαλλία, τη Σουηδία και τη Βρετανία) που βρίσκονταν εντός των ορίων του Κιότο.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου