''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

Γιγάντιοι κυκλώνες καταγράφονται στους πόλους του Κρόνου


Πασαντίνα, Καλιφόρνια: Εικόνες που μετγέδωσε το διαστημικό σκάφος Cassini αποκαλύπτους τερατώδεις κυκλώνες που μαίνονται στους πόλους του Κρόνου με ανέμους άνω των 500 χιλιομέτρων την ώρα.

Ο κυκλώνας στο βόρειο πόλο είναι ορατός μόνος σε μήκος κύματος κοντά στο υπέρυθρο, καθώς το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη έχει χειμώνα και παραμένει σκοτεινό στις κάμερες ορατού φωτός.

Η γιγάντια ρουφήχτρα περιστρέφεται με ταχύτητα 530 χιλιομέτρων την ώρα, τουλάχιστον δύο φορές ταχύτερα από τους ταχύτερους ανέμους κυκλώνων που έχουν μετρηθεί ποτέ στη Γη. Η ενέργεια που μεταφέει ο εξωγήινος κυκλώνας είναι εκατοντάδες φορές μεγαλύτερη από του μεγαλύτερου γήινου τροπικού συστήματος.
 

Ο κυκλώνας στο βόρειο πόλο περιβάλλεται από ένα περίεργο εξάγωνο που δεν φαίνεται να κινείται, την ώρα που τα σύννεφα στο εσωτερικό του ταξιδεύουν με ταχύτητητα μεγαλύτερη από 500 χλμ/ώρα.

Οι επιστήμονες αδυνατούν προς το παρόν να εξηγήσουν τον κυψελοειδή σχηματισμό.

Αντίθετα με τις γήινες θύελλες, που τροφοδοτούνται από τη θερμότητα του ωκεανού και το νερό, οι κυκλώνες του Κρόνου δεν έχουν καθόλου νερό στη βάση τους, παρόλα αυτά το «μάτι» τους μοιάζει πολύ με αυτό των κυκλώνων της Γης. Οι κυκλώνες του Κρόνου είναι «κλειδωμένοι» μόνο στους πόλους του πλανήτη, ενώ οι γήινοι περιφέρονται στους ωκεανούς της Γης.

Μια από τις πιθανές αιτίες αυτών των γιγάντιων καιρικών συστημάτων είναι οι ισχυρές ηλεκτρικές καταιγίδες του πλανήτη, εκτιμούν οι υπεύθυνοι της αποστολής στο Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια.

Στο νότιο ημισφαίριο του Κρόνου, οι νέες υπέρυθρες εικόνες δείχνουν ότι ολόκληρος ο πόλος σημαδεύεται από εκατοντάδες συννεφιασμένες περιοχές, μια πιθανή εκδήλωση θερμαγωγών ηλεκτρικών καταιγίδων που μαίνονται κάπου 100 χλμ. κάτω από τα σύννεφα.

Το Cassini, μια συνεργασία της NASA και της ESA (Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος) μελετά το σύστημα του Κρόνου από το 2004 και θα παρακολουθήσει τα επόμενα χρόνια πώς μεταβάλλεται ο καιρός των πόλων με την αλλαγή των εποχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου