''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

Σε αναμονή για διαστημικό ταξίδι Έλληνας ομογενής


Μέχρι την τελευταία στιγμή ήλπιζε ότι θα γινόταν ένα "θαύμα" και την Κυριακή θα αναχωρούσε για το διάστημα, πραγματοποιώντας ένα ακόμη όνειρό του.

Το θαύμα δεν έγινε αλλά ο ομογενής Νίκος Χαλικόπουλος (Nik Halik) που ήταν "αναπληρωτής επιβάτης" στο "εμπορικό διαστημικό ταξίδι" του Σογιούζ που εκτοξεύετηκε την Κυριακή αισιοδοξεί πως θα πετύχει τον στόχο του στο επόμενο ταξίδι, το 2009.

Ως γνωστόν ο αμερικανός πολυεκατομμυριούχος Pίτσαρντ Γκάριοτ, είναι ο διαστημικός τουρίστας που θα περάσει τις επόμενες δέκα μέρες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό πριν επιστρέψει στη γη.

Ο Γκάριοτ μαζί με τον Χαλικόπουλο είχαν προετοιμαστεί εντατικά για την εκτόξευση από το Ρωσικό Κέντρο Κατάρτισης Κοσμοναυτών.

Ο Pίτσαρντ, είναι γιος του αστροναύτη Όουεν Γκάριοτ, ο οποίος το 1973 πέρασε δύο μήνες στον Skylab, τον πρώτο διαστημικό σταθμό που τέθηκε σε τροχιά και 10 χρόνια αργότερα συμμετείχε σε αποστολή των διαστημικών λεωφορείων.

Μαζί με τον Ρίτσαρντ Γκάριοτ προετοιμαζόταν όλο αυτό το διάστημα (από τον περασμένο Ιανουάριο) και ο Νίκος Χαλικόπουλος αφού πρέπει να υπάρχει "αναπληρωτής" για κάθε ενδεχόμενο.

Αν κάτι συμβεί στον πρώτο ο "αναπληρωτής" θα πρέπει να είναι πανέτοιμος για να πάρει την θέση του.

Η προετοιμασία ήταν ιδιαίτερα εντατική. Μαθήματα ρωσικής γλώσσας, γυμναστική, εξοικείωση με τα τεχνικά διαγράμματα και τις εξισώσεις, να μάθει τι σημαίνει το κάθε ..κουμπί και να θυμάται με κάθε λεπτομέρεια εκατοντάδες διαδικασίες, ανά πάσα στιγμή, όπως μας λέει.

Ο Νίκος Χαλικόπουλος μας είπε ότι έχει επιλεγεί ως "διαστημικός τουρίστας" για το επόμενο ταξίδι του "Σογιούζ" και για το προνόμιο αυτό θα καταβάλει 30 εκατομμύρια δολάρια (Αυστραλίας).

Μάλιστα στο ταξίδι αυτό η διαστημική στολή του, που είναι ήδη έτοιμη, έχει τα ελληνικά και αυστραλιανά χρώματα.

Ο Νίκος Χαλικόπουλος γεννήθηκε στην Αυστραλία από Μεσσήνιους στην καταγωγή γονείς αλλά τώρα είναι πολυεκατομμυριούχος και "πολίτης του πλανήτη γη".

Έχει σπίτια σε διάφορα μέρη του κόσμου και σε γνωστό ελληνικό νησί. Επίσης, αυτές τις μέρες κυκλοφόρησε και το πρώτο του βιβλίο με τίτλο "The Thrillionaire", στο οποίο εξιστορεί τις συγκινήσεις που έχει ζήσει έως σήμερα στη ζωή του.

Ο Νίκος Χαλικόπουλος δηλώνει πως μετά το διάστημα ο επόμενος στόχος του είναι να πάει στο φεγγάρι.

"Όσο απίστευτο και αν φαίνεται οι στόχοι που θέτω δεν μου φαίνονται δύσκολοι. Το δυσκολότερο για μένα είναι να πείσω τους άλλους πως όντως μπορώ να τους πραγματοποιήσω" λέει. Παιδί μιας φτωχικής οικογένειας δεν είχε και τα πιο εύκολα παιδικά χρόνια.

"Έπασχα από χρόνιο άσθμα και μου ήταν αδύνατο να κάνω ότι και τα άλλα παιδιά. Ντρεπόμουν για τις αδυναμίες μου και την εμφάνισή μου. Κάποια στιγμή αποφάσισα πως δεν ήθελα να μείνω στο περιθώριο και όχι απλά θα έκανα ότι και οι άλλοι, αλλά κάτι περισσότερο. Θα ήμουν πρώτος σε όλα..." λέει.

Δεν έγινε επιστήμονας όπως τα άλλα αδέλφιά του αλλά πολυεκατομμυριούχος! Πως; Αρχικά με επενδύσεις σε ακίνητα και αργότερα γυρίζοντας τον κόσμο όπου δίνει διαλέξεις με θέμα "πώς να γίνεται εκατομμυριούχοι".

Έχει ανέβει τις οκτώ υψηλότερες κορυφές βουνών του κόσμου και κατέβηκε με ειδικό υποβρύχιο στον Τιτανικό.

"Ήμουν οκτώ ετών όταν ετοίμασα έναν κατάλογο με δέκα βασικές επιθυμίες μου. Τις περισσότερες τις πραγματοποίησα και ήταν όλες συγκλονιστικές", λέει.

Τις εμπειρίες του αυτές τις περιγράφει ιδιαίτερα γλαφυρά στο βιβλίο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου