''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

Σούπερ-κόλλα α λα Σπάϊντερμαν


Μια ξηρή κόλλα, η οποία μιμείται, αλλά και ξεπερνά κατά πολύ τη θαυμαστή ιδιότητα, που έχουν τα κολλώδη πόδια των σαυρών να αψηφούν τη βαρύτητα, αναπτύχθηκε από αμερικανούς επιστήμονες, φέρνοντας κοντύτερα την εποχή του...Σπάϊντερμαν 

Μια ξηρή κόλλα, η οποία μιμείται, αλλά και ξεπερνά κατά πολύ τη θαυμαστή ιδιότητα, που έχουν τα κολλώδη πόδια των σαυρών να αψηφούν τη βαρύτητα, αναπτύχθηκε από αμερικανούς επιστήμονες, φέρνοντας κοντύτερα την εποχή του...Σπάϊντερμαν και την ικανότητα των ανθρώπων να περπατάνε σε τοίχους και ταβάνια! Η κόλλα είναι τρεις φορές ισχυρότερη από προηγούμενες κόλλες εμπνευσμένες από τις σαύρες και δέκα φορές ισχυρότερη από την ικανότητα των ίδιων των σαυρών να κολλάνε στα ταβάνια.

Οι επιστήμονες ανέκαθεν γοητεύονταν από τις απίστευτες ικανότητες που έχουν οι σαύρες να σκαρφαλώνουν σε τοίχους και κυρίως σε ταβάνια, προσκολλώμενες ακόμα και σε ένα δάκτυλο μόνο, και εδώ και καιρό πασχίζουν να αποκαλύψουν τα μυστικά τους. Ανακαλύφθηκε ότι το μυστικό των σαυρών βρίσκεται σε μικροσκοπικές ελαστικές τρίχες στα άκρα των ποδιών τους, που διακλαδίζονται στην άκρη τους σε ακόμα μικρότερες τρίχες διαφορετικών διαμέτρων (λέγονται «σπάτουλες»), οι οποίες τους επιτρέπουν να στηρίζουν το μεγάλο βάρος τους ακόμα κι όταν στέκονται ανάποδα στο ταβάνι.

Χημικοί από τέσσερα αμερικανικά εργαστήρια (πανεπιστήμιο Ντέιτον στο Οχάιο, Ινστιτούτο Τεχνολογίας Γεωργίας, εργαστήριο της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, πανεπιστήμιο 'Ακρον) συνεργάστηκαν για να λύσουν το αίνιγμα και βρήκαν ότι μπορούν να αναπαράγουν την ικανότητα της σαύρας, χρησιμοποιώντας ειδικά ευθυγραμμισμένους και κάθετα περιπεπλεγμένους νανοσωλήνες άνθρακα (κάτι σαν σπαγγέτι ή κληματαριά) που μιμούνται τις μικροσκοπικές τρίχες στα πόδια των σαυρών.

Με τον τρόπο αυτό μεγιστοποίησαν τις ελκτικές δυνάμεις σε ατομική κλίμακα, που είναι γνωστές ως «δυνάμεις βαν ντερ Βάαλς», από το όνομα του ολλανδού φυσικού και νομπελίστα (1910) που τις ανακάλυψε. Όταν το σημείο επαφής της κόλλας με μια επιφάνεια είναι πολύ μικρό, τότε οι ισχυρές κβαντικές δυνάμεις δρουν απευθείας σε αυτό το σημείο. Το αποτέλεσμα πολλαπλασιάζεται, καθώς οι πολλές μπερδεμένες μικροσκοπικές τρίχες (ή νανοσωλήνες στην περίπτωση της κόλλας) επιτρέπουν πολλά μικρά σημεία να αγγίζουν ταυτόχρονα την επιφάνεια, κάνοντας ουσιαστικά αυτό που κάνουν οι σαύρες με φυσικό τρόπο. Είναι αξιοσημείωτο ότι η πανίσχυρη κόλλα, όπως και το πόδι της σαύρας, ξεκολλά εύκολα με ένα απλό τράβηγμα κάθετα.

Σε γυάλινη επιφάνεια ένα μόνο τετραγωνικό εκατοστό της νέας κόλλα μπορεί να σηκώσει βάρος 1,6 κιλών. Οι ερευνητές προσδοκούν η κόλλα τους να φέρει επανάσταση στις κολλητικές ουσίες και να έχει ποικίλες πρακτικές εφαρμογές (π.χ. σε συγκόλληση ηλεκτρονικών συσκευών), αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από την οικονομική διάσταση, επειδή οι θαυματουργοί νανοσωλήνες άνθρακα, προς το παρόν, είναι ακριβοί ως πρώτη ύλη, αν και μέσα σε λίγα χρόνια το κόστος τους έχει ήδη μειωθεί θεαματικά.

Η ανακάλυψη της κόλλας περιγράφεται σε εργασία των ερευνητών στο περιοδικό Science, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Γαλλικού Πρακτορείου και του New Scientist.


ΑΠΕ-ΜΠΕ, Science, New Scientist, AFP The BlogK

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου