''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

Ερευνητική κοινοπραξία θα μελετήσει τους ενοίκους του ανθρώπινου σώματος


Χαϊδελβέργη: Η νεοσύστατη Διεθνής Κοινοπραξία Ανθρώπινου Μικροβιώματος αναλαμβάνει να αναλύσει το γενετικό υλικό των μικροβίων που ζουν πάνω και μέσα στο ανθρώπινο σώμα και θα μελετήσει τη σχέση τους με την ανθρώπινη υγεία.

Η σύσταση της Κοινοπραξίας (International Human Microbiome Consortium-IHMC) ανακοινώθηκε την Παρασκευή έπειτα από διεθνή επιστημονική συνάντηση στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας.
 

Αρχικός στόχος είναι η δημιουργία μιας ανοιχτής βάσης δεδομένων όπου θα συγκεντρώνονται τα στοιχεία που συλλέγουν ερευνητικά ιδρύματα από όλο τον κόσμο. Στοιχεία έχουν ήδη συμφωνήσει να διαθέσουν τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (ΝΙΗ), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και φορείς της Αυστραλίας, του Καναδά και της Κίνας.

Το συντονισμό του IHMC αναλαμβάνουν η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ στις ΗΠΑ και το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας (EMPL) στη Χαϊδελβέργη.

«Η νέα παγκόσμια πρωτοβουλία θα μας επιτρέψει να εξερευνήσουμε ανεξερεύνητες μέχρι τώρα περιοχές. Τα μικρόβια συνεισφέρουν στην ανθρώπινη υγεία και τις ασθένειες και η κατανόηση της αλληλεπίδρασής τους με το σώμα μας θα έχει ευρείες επιπτώσεις στην ιατρική, τη φαρμακολογία, την επιστήμη της διατροφής και πολλά άλλα πεδία» δήλωσε ο Πέερ Μπορκ, συντονιστής του IHMC στο EMBL.

Αν και ο ρόλος των μικροβιακών κοινοτήτων του ανθρώπινου σώματος παραμένει εν πολλοίς άγνωστος, πρόσφατες έρευνες εμπλέκουν τα μικρόβια του πεπτικού συστήματος στην παχυσαρκία και στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Περυσινή έρευνα του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης έδειχνε ότι τα μικρόβια που ζουν ανά πάσα στιγμή στο ανθρώπινο σώμα είναι δέκα φορές περισσότερα από τα ανθρώπινα κύτταρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου