''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

Τροχιακό τηλεσκόπιο καταγράφει κλυδωνισμούς μακρινών άστρων


Ουάσινγκτον: Ταλαντώσεις μακρινών άστρων καταγράφηκαν για πρώτη φορά από Γάλλους αστρονόμους, ένα τεχνικό επίτευγμα που θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν πώς οι μεταβολές της ηλιακής δραστηριότητας επηρεάζουν το γήινο κλίμα.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Corot, το οποίο εκτοξεύτηκε το 2006 με αποστολή να εντοπίσει πλανήτες γύρω από μακρινά άστρα, κατέγραψε ταλαντώσεις τριών άστρων οι οποίες οφείλονται σε αντιδράσεις πυρηνικής σύντηξης που τραντάζουν το εσωτερικό τους.
 

Τα τρία άστρα έχουν μάζα 1,2 έως 1,4 φορές μεγαλύτερη του Ήλιου, είναι αρκετά θερμότερα, και βρίσκονται σε απόσταση 100 έως 200 έτη φωτός, αναφέρουν οι ερευνητές στο αμερικανικό περιοδικό Science.

Όπως αναφέρει το AFP, οι ταλαντώσεις ήταν 50% εντονότερες από τις αντίστοιχες δονήσεις του Ήλιου, ενώ σύμφωνα με τα υπολογιστικά μοντέλα θα έπρεπε να είναι μόνο 25% πιο έντονες.

Το φαινόμενο των αστρικών ταλαντώσεων ανακαλύφθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και αποτέλεσε τη βάση για τον κλάδο της ηλιακής σεισμολογίας -τη μελέτη της κίνησης και της μεταφοράς θερμότητας μέσα και γύρω από τα άστρα.

Η ανάλυση των ταλαντώσεων θα μπορούσε τώρα να προσφέρει στοιχεία για το πώς η ηλιακή ακτινοβολία επιδρά στο παγκόσμιο κλίμα.

«Ο Ήλιος είναι ένα απλό άστρο, είναι ηλικιωμένο και έχει χάσει τη μνήμη του. Δεν μαθαίνεις και πολλά κοιτώντας τον» σχολίασε η Αννι Μπάγκλιν, επικεφαλής των μελετών στην αποστολή του Corot.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου