''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!
Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ
Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ
Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008
Διάνοια κατά παραγγελία
Αμέτρητες είναι οι θεωρίες που υποστηρίζουν ότι όλοι μέσα μας κρύβουμε μια διάνοια. Σήμερα, οι επιστήμονες κατασκεύασαν ένα «καπέλο σκέψης» που θα μπορούσε να κάνει τη θεωρία πράξη και να αναδείξει τις εκπληκτικές δυνατότητες του ανθρώπινου εγκεφάλου.
Η συσκευή χρησιμοποιεί μικροσκοπικούς μαγνητικούς παλμούς για να αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο εγκέφαλος και σύμφωνα με τους ειδικούς έχει εκπληκτικά αποτελέσματα.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι δοκιμάζοντας αυτό το κράνος για μερικά λεπτά παρατήρησαν βελτιωμένη καλλιτεχνική δραστηριότητα και δυνατότητες ανάγνωσης.
Εάν η τεχνική αυτή τελειοποιηθεί, η συσκευή θα μπορούσε να διατεθεί στην αγορά και να αποτελέσει τη σωτήρια λύση, όταν η έμπνευση μας βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Μήπως πρόκειται όμως για άλλη μια εμπορική πλάνη;
Τα πειράματα που έγιναν στην Αυστραλία ξεκίνησαν με αφορμή ανθρώπους που διαθέτουν εκπληκτικές δυνατότητες και ταλέντα παρά την ψυχική τους αναπηρία, όπως ο χαρακτήρας που υποδύθηκε ο Dustin Hoffman στην ταινία ο Άνθρωπος της Βροχής.
Μερικά από αυτά τα άτομα διαθέτουν ιδιαίτερες εσωτερικές ικανότητες, που τους επιτρέπουν να εκτελούν υπολογισμούς με την ακρίβεια μιας αριθμομηχανής. Κάποιοι άλλοι είναι διακεκριμένοι καλλιτέχνες ή απλά μπορούν να εντρυφήσουν πάνω σε ένα μουσικό κομμάτι αφού το ακούσουν μια και μοναδική φορά.
Περίπου ένα 10% των ατόμων που πάσχουν από αυτισμό κατέχουν ξεχωριστές ικανότητες. Σήμερα, οι επιστήμονες απέδειξαν ότι είναι πιθανό να εξωτερικεύσουμε όλοι τα ταλέντα μας.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ χρησιμοποίησαν ένα κράνος εξοπλισμένο με μαγνητικά πηνία, τα οποία διεγείρουν το αριστερό τμήμα του εγκεφάλου. Κατά γενική ομολογία, αυτό το τμήμα του εγκεφάλου συμμετέχει στην γενικότερη εικόνα που έχουμε για το περιβάλλον μας.
Σε ένα από τα πειράματα ζητήθηκε από τους εθελοντές να ζωγραφίσουν ένα σκύλο, ένα άλογο ή ένα πρόσωπο πριν και μετά από την 15λεπτη παραμονή τους στο κράνος. Τέσσερεις από τους έντεκα εθελοντές δημιούργησαν πιο φυσικές εικόνες φορώντας το κράνος και άλλοι δυο συμμετέχοντες ομολόγησαν ότι παρατήρησαν γραπτά λάθη που δε θα είχαν προσέξει υπό διαφορετικές συνθήκες.
Σε ένα άλλο πείραμα, η συσκευή βοήθησε στην ενίσχυση της γρήγορης εκτίμησης του αριθμού των κουκίδων που εμφανίζονται σε μια οθόνη. Παρόλα αυτά, η «επιφοίτηση» περιορίστηκε σε αυτά τα συμπτώματα, των οποίων η διάρκεια ήταν μόνο μια ώρα.
Η τεχνική αυτή, γνωστή και ως διακρανιακή μαγνητική διέγερση, έχει μελετηθεί και παλιότερα και φαίνεται να έχει να προσφέρει πολλά στον τομέα της θεραπείας της κατάθλιψης και της σχιζοφρένιας.
Ο καθηγητής Allan Snyder, ο οποίος ελπίζει να καταφέρει να αναπαράγει δημιουργικότητα κατά παραγγελία, θεωρεί ότι ο μηχανισμός βελτιώνει την καλλιτεχνική δραστηριότητα και την έκφραση μετά από μερικά λεπτά.
Παρότι δεν είναι ξεκάθαρο πως ακριβώς λειτουργεί, η προσεκτική στόχευση των μαγνητικών παλμών επιτρέπει σε μέρη του εγκεφάλου να ηρεμήσουν ή να ξεκινήσουν να λειτουργούν.
Στη μελέτη αυτή, στην ουσία, γίνεται μια προσπάθεια να απενεργοποιηθεί το τμήμα του εγκεφάλου που αντιμετωπίζει τις ιδέες, επιτρέποντας σε υποσυνείδητες λεπτομέρειες που έχουν θαφτεί να αναδυθούν.
Ο ερευνητής Allan Snyder θεωρεί ότι τα πειράματα δείχνουν ότι όλοι μας έχουμε κρυμμένα ταλέντα, απλά έχουμε πρόβλημα να τα ανακαλύψουμε.
Όπως είχε πει ο ίδιος στο παρελθόν: «Πιστεύω ότι καθένας μας έχει μέσα του έναν υποσυνείδητο μηχανισμό, ο οποίος μπορεί να αναπαράγει εκπληκτική τέχνη, μαθηματικούς υπολογισμούς και ενθύμηση.»
«Συνήθως δεν έχουμε πρόσβαση σε αυτές τις ικανότητες επειδή είναι ακριβώς ο μηχανισμός που κρύβεται πίσω από την καθημερινή μας ζωή.»
«Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι η απάντηση και όχι η διαδικασία που ακολουθήθηκε για να αναπαραχθεί η απάντηση.»
Όταν παίρνουμε πολύπλοκες αποφάσεις ή ακόμα και όταν πιάνουμε μια μπάλα, δεν ξέρουμε πως αντιμετωπίζει ο εγκέφαλος μας όλα αυτά τα πολύπλοκα θέματα.
«Θεωρώ ότι υπάρχουν πολλά που συμβαίνουν και ίσως θα μπορούσαμε να δούμε εάν απενεργοποιούσαμε το συνειδητό μέρος τους εγκεφάλου,» σχολιάζει ο Snyder.
Απώτερος σκοπός του καθηγητή είναι να δημιουργήσει έναν μηχανισμό, ο οποίος θα μας χαρίζει δημιουργικότητα όταν τη χρειαζόμαστε. Φανταστείτε να μπορούσατε, έστω και προσωρινά, να δείτε τον κόσμο μέσα από τα μάτια ενός παιδιού.
Daily Mail
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου