''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

Παλιά συνήθεια τα ναρκωτικά, διαπιστώνουν οι αρχαιολόγοι


Λονδίνο: Ο άνθρωπος ανέκαθεν είχε την επιθυμία να ζήσει ασυνήθιστες καταστάσεις της συνείδησης -αρχαία σύνεργα που χρησιμοποιούνταν στην Καραϊβική για τη χρήση παραισθησιογόνων ουσιών έρχονται να προστεθούν σε μια πληθώρα ενδείξεων για τη χρήση ναρκωτικών από τη Λίθινη Εποχή.

Οι επιστήμονες ανέκαθεν υποπτεύονταν ότι οι άνθρωποι έκαναν ανάκαθεν χρήση ψυχοδραστικών ουσιών, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις οι υποψίες τους βασίζονταν σε έμμεσες ενδείξεις, όπως παράδοξες σπηλαιογραφίες και ύποπτους σπόρους που βρέθηκαν σε ανασκαφές.
 

Η τελευταία έρευνα είναι μία από τις λίγες που αφορούν απτές ενδείξεις: Η ομάδα της Κουέτα Κάγιε από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου αναφέρει στο Journal of Archaeological Science ότι εντόπισε στο νησί Καριάκου της Καραϊβικής κεραμικά μπολ και σωλήνες για την εισπνοή καπνού ή σκόνης από παραισθησιογόνες ουσίες, τα οποία χρονολογούνται από το 400 π.Χ.

Προηγούμενες ανασκαφές στο Μεξικό και το Τέξας είαν εντοπίσει έμμεσα στοιχεία, που χρονολογούνται μέχρι και 5.000 χρόνια πριν, για τη χρήση «ψυχεδελικών» ουσιών όπως η μεσκαλίνη του κάκτου πεγιότ.

Σύμφωνα με μια εκδοχή, η χρήση τέτοιων ουσιών ήταν διαδεδομένη στις πρώτες αγροτικές κοινωνίες, επειδή ήταν ο μόνος τρόπος οι άνθρωποι να αντέξουν τις μακρές ώρες εργασίας στα χωράφια, συχνά σε δύσκολες συνθήκες, όπως ο καυτός ήλιος.

Παράλληλα, οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι η θρησκεία και οι πνευματικές πεποιθήσεις έπαιξαν το δικό τους ρόλο, καθώς οι ουσίες αυτές συχνά έφερναν τους χρήστες σε κατάσταση έκστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου