''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

Εναλλακτικές πηγές ενέργειας


Οικονομία του υδρογόνου ακούμε καιρό τώρα, αλλά δεν τη βλέπουμε. Τώρα όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να επιταχύνει την όλη διαδικασία μετάβασης σε μια εναλλακτική ενεργειακή πραγματικότητα. Στις 14 Οκτωβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ευρωπαϊκή βιομηχανία ανακοίνωσαν το φιλόδοξο σχέδιο τους να καταστήσουν το υδρογόνο και τις σχετικές κυψέλες καυσίμων σε μια από τις στρατηγικές ενεργειακές τεχνολογίες του μέλλοντος για την Ευρώπη.

Ο στόχος είναι σταδιακά από το 2010 μέχρι το 2020 να υλοποιηθεί η εμπορική εφαρμογή των νέων ενεργειακών τεχνολογιών, ώστε οι τεχνολογίες του υδρογόνου να υπάρχουν πλέον σε μεγάλη κλίμακα στην αγορά και στη διάθεση των επιχειρήσεων και των καταναλωτών. Για το σκοπό αυτό, στο πλαίσιο μιας Κοινής Τεχνολογικής Πρωτοβουλίας, προϊόν συνεργασίας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, θα επενδυθούν από κοινού σχεδόν 1 δισ. ευρώ την επόμενη εξαετία στην έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα του υδρογόνου και των κυψελών καυσίμου.

Στο παραπάνω έργο, όπως δήλωσε ο αρμόδιος για την επιστήμη και την έρευνα επίτροπος Γιάνεζ Ποτότσνικ, θα εμπλακούν πάνω από 60 ιδιωτικές εταιρίες, από πολυεθνικές έως μικρομεσαίες και ένας αντίστοιχος αριθμός πανεπιστημίων και ερευνητικών ινστιτούτων, με την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για πρώτη φορά, η ΕΕ αποφάσισε να πάρει σοβαρά την πρόκληση του υδρογόνου και να φέρει την Ευρώπη σε ηγετική θέση διεθνώς.

Η πρώτη συνάντηση των εμπλεκομένων φορέων έγινε στις 14 και 15 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες και αποτέλεσε την επίσημη έναρξη της κοινής Πρωτοβουλίας. Η πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων, με προϋπολογισμό 28,1 εκατ. ευρώ, έγινε στις 8 Οκτωβρίου και αφορά τις υποδομές μεταφοράς και τροφοδοσίας με υδρογόνο, καθώς και την παραγωγή, αποθήκευση και διανομή του πολλά υποσχόμενου εναλλακτικού καυσίμου.

Η Κοινή Πρωτοβουλία για το Υδρογόνο, από νομική πλευρά, θα έχει ένα διοικητικό συμβούλιο (πρόεδρος είναι ο Gijs van Breda Vriesman) και το καθημερινό μάνατζμεντ θα γίνεται από ένα εκτελεστικό διευθυντή, ο οποίος θα υποστηρίζεται από το Γραφείο του Προγράμματος στις Βρυξέλλες. Μια επιστημονική επιτροπή θα συμβουλεύει το διοικητικό συμβούλιο. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις μέσω μιας Ομάδας Αντιπροσώπων. Κάθε χρόνο θα γίνεται μια γενική συνέλευση όλων των εμπλεκομένων στο έργο.

Από το Μάιο του 2008 το συμβούλιο υπουργών της ΕΕ είχε υιοθετήσει έναν κανονισμό που ίδρυε την Κοινή Πρωτοβουλία για το Υδρογόνο και τις Κυψέλες Καυσίμων. Είχε προηγηθεί προσπάθεια έξι ετών από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να οργανώσει αυτή τη φιλόδοξη συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
ΑΠΕ ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου