''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

Απειλή για την ιδιωτικότητα ο νέος σωματικός έλεγχος στα αεροδρόμια


Ευρωπαίοι νομοθέτες ενώνουν τις δυνάμεις τους με αμερικανούς ακτιβιστές για τα πολιτικά δικαιώματα και επικρίνουν το νέο μηχάνημα που επιτρέπει στους υπεύθυνους ασφαλείας των αεροδρομίων να διαπερνούν τα ρούχα των επιβατών, ονομάζοντας το εικονική σωματική έρευνα απογύμνωσης (virtual strip search). 

Υποστηρίζουν ότι αυτή η μέθοδος θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.

Το νέο σύστημα θα επιτρέπει στους υπεύθυνους ασφαλείας να βλέπουν το περίγραμμα του σώματος των επιβατών κάτω από τα ρούχα τους και θα διευκολύνει τον εντοπισμό κρυμμένων αντικειμένων.

Έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιείται σε αεροδρόμια των ΗΠΑ και έχει δοκιμαστεί σε πολλές χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων και χωρών της ΕΕ όπως η Μ. Βρετανία και η Ολλανδία.

Ωστόσο, εκπρόσωποι της ΕΕ αναφέρουν ότι ίσως να απαγορευθεί εάν οι 27 χώρες –μέλη δεν το συμπεριλάβουν σε ένα νέο νομοσχέδιο που θα υποδεικνύει τον εγκεκριμένο εξοπλισμό για την ασφάλεια των αεροδρομίων.

«Πολλοί επιβάτες θα το εκλάβουν ως εισβολή στην προσωπική τους ζωή» ανέφερε την Τρίτη ο Philip Bradbourn, Βρετανός Συντηρητικός, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Bradbourn σημείωσε ότι το μηχάνημα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε ελέγχους ρουτίνας αλλά μόνον όταν υπάρχουν υποψίες για συγκεκριμένο πρόσωπο. 

«Ενδεχομένως να υπάρχει όφελος από τη χρήση αυτών των μηχανημάτων στα αεροδρόμια, αλλά θα πρέπει να καταφεύγουμε σε αυτά ως ύστατη λύση και μόνον ως αντικατάσταση της σωματικής έρευνας απογύμνωσης, όχι σε τυχαίο δείγμα αθώων τουριστών», σημείωσε.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υποστηρίζει ότι το υπό εξέταση νομοσχέδιο θα σέβεται τους κανόνες ασφάλειας και ιδιωτικότητας, προσθέτοντας ότι στους επιβάτες που αντιτίθενται θα παρέχεται η δυνατότητα εναλλακτικού ελέγχου ασφαλείας.

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Δικαιωμάτων εδώ και καιρό οργανώνει εκστρατεία ενάντια στη χρήση των σκάνερ για ελέγχους ρουτίνας στα αμερικανικά αεροδρόμια, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε ενδελεχείς σωματικούς ελέγχους όταν υπάρχει σοβαρός λόγος.

Στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ Schiphol το μηχάνημα χρησιμοποιείται από τον περασμένο χρόνο. Οι εκπρόσωποι του αεροδρομίου υποστηρίζουν ότι είχαν ελάχιστα παράπονα από επιβάτες, οι περισσότερους από τους οποίους το εγκρίνουν γιατί δεν καθυστερούν στις ουρές 

CNN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου