''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

Οι εννιά ζωές του Steve Jobs


Υπενθύμιση προς τους απλούς πολίτες - δημοσιογράφους. Ο Steve Jobs δεν μπορεί να πεθάνει. Τα δάχτυλά του εκπέμπουν ακτίνες λέιζερ. Καταβροχθίζει (βιολογικές) μπαταρίες ιόντων λιθίου. Στο σημείο όπου βρίσκεται η καρδιά σε εμάς τους κοινούς θνητούς, ο Jobs διαθέτει ένα ράφι-μινιατούρα με τους υπολογιστές XServe της Apple, καθένας από τους οποίους διαθέτει ένα ζεύγος μικροεπεξεργαστών Intel Xeon τετραπλού πυρήνα με λειτουργικό σύστημα OS X της Apple.

Τουλάχιστον, αυτή είναι μια ιστορία τόσο πιστευτή όσο και αυτή που διοχετεύτηκε από τον απλό πολίτη blogger την Παρασκευή.


Η αναφορά αυτή προκάλεσε πτώση των μετοχών της Apple στα 94,65$ ανά μετοχή από την τιμή των 105,04$, στην οποία διαπραγματευόταν η μετοχή νωρίς το πρωί της Παρασκευής. Αυτό σημαίνει ότι 9 δισεκατομμύρια δολάρια της αξίας αγοράς εξανεμίστηκαν σε λιγότερο χρόνο από όσο χρειάστηκε η Ντόροθυ, στο Μάγο του Οζ, για να υγροποιήσει την Κακιά Μάγισσα της Δύσης με έναν κουβά κρύο νερό. Η μετοχή της Apple επανήλθε αμέσως μόλις ένας εκπρόσωπος της Apple αρνήθηκε κατηγορηματικά την αναφορά.

Σε δήλωσή του, το CNN ανέφερε ότι το «παραπλανητικό περιεχόμενο» αφαιρέθηκε από τη δημοσιογραφική τοποθεσία iReport των απλών πολιτών και ότι ο λογαριασμός του εν λόγω χρήστη απενεργοποιήθηκε. Επίσης, το CNN συνεργάζεται με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σχετικά με το θέμα αυτό, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του CNN, Jennifer Martin. Η δημοσίευση στο iReport «δεν εγκρίθηκε ούτε αναφέρθηκε από δημοσιογράφους του CNN» και αφαιρέθηκε στις 10 π.μ. (Ώρα Ανατολικής ζώνης) αφού υπέπεσε στην προσοχή του συντάκτη κατόπιν αναφορών της κοινότητας χρηστών του iReport.

Η όλη αναστάτωση ρίχνει κάποιο φως στην αξία του Steve Jobs και στη χαοτική, ορισμένες φορές, επίδραση της δημοσιογραφίας των απλών πολιτών.

Ας ξεκινήσουμε με τον Jobs. Διαθέτει προσωπική περιουσία που ανέρχεται σε 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Όμως, τι αξίζει ο Jobs για τους επενδυτές; Ας υποθέσουμε ότι ο άνθρωπος πεθαίνει με τη δεύτερη καρδιακή προσβολή και όχι με την πρώτη. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές θεώρησαν τον Jobs νεκρό μόνο κατά το ήμισυ. Πολλαπλασιάζοντας επί δύο τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια, παίρνουμε το ποσό των 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
 

Σωστά καταλάβατε. Η ζωή του Jobs αξίζει περισσότερο από τους 10 πιο πολύτιμους πίνακες ζωγραφικής του κόσμου (1,2 δισεκατομμύρια δολάρια), το νέο στάδιο των Yankees (1,3 δισεκατομμύρια δολάρια), το διαστημικό λεωφορείο Endeavor (1,7 δισεκατομμύρια δολάρια), την General Motors (5,3 δισεκατομμύρια δολάρια) και 300 τόνους χρυσού, όλα αυτά μαζί.

Και τι γίνεται με το πείραμα του CNN με τη δημοσιογραφία των απλών πολιτών, που επιτρέπει σε ανώνυμους αναγνώστες να υποβάλουν αναφορές που μπορούν να επηρεάσουν τις αγορές; Η τιμή της μετοχής της TimeWarner, στην ιδιοκτησία της οποίας ανήκει το CNN, δεν υπέστη ιδιαίτερη επίδραση. Οπότε, πρέπει να συμπεράνουμε ότι μάλλον δεν σήμαινε και πολλά.

Ευτυχώς που δεν είναι τόσο εύκολο να ξεφορτωθούμε τον Jobs. Το άστρο του Jobs ανέτειλε στη δόξα όταν έγινε ο πρώτος χαρισματικός νέος συνιδρυτής μίας από τις πρώτες εταιρείες προσωπικών υπολογιστών, της Apple. Μόλις λίγους μήνες μετά τα τριακοστά του γενέθλια το 1985, εκδιώχθηκε από την Apple από τον John Sculley, το εκτελεστικό στέλεχος που προσλήφθηκε από την Pepsi για να διευθύνει την εταιρεία.

Φάνηκε ότι μοιραζόταν τη μοίρα πολλών από τους ιδιαίτερα επιτυχημένους επιχειρηματίες της Silicon Valley: πλούσιος, αλλά χωρίς δυνατότητα να ανεβάσει την εταιρεία ή τη σταδιοδρομία του στο επόμενο υψηλότερο επίπεδο. Όμως, αυτή ήταν μόλις η πρώτη από τις εννιά ζωές του.

Ο Jobs ίδρυσε την εταιρεία NeXT Computer χρησιμοποιώντας ιδέες που αργότερα εμφανίστηκαν σε προϊόντα που αναγέννησαν την Apple. Αγόρασε την Pixar, την εταιρεία που ενεφύσησε νέα ζωή στα κινούμενα σχέδια, μετατρέποντάς τα σε ψηφιακή μορφή. Και τότε, φυσικά, ο Jobs ανέστησε την Apple το 1996, όταν το Διοικητικό Συμβούλιο τον επανέφερε στη θέση του. Κατέκτησε μεγάλο μερίδιο μετρητών από τη Microsoft το 1997 και άρχισε να κυκλοφορεί προϊόντα το ένα μετά το άλλο: τη σειρά iMac των υπολογιστών όλα-σε-ένα το 1998, το iPod το 2001 και το iPhone το 2007.

Ωραία. Και τώρα ας κάνουμε τις πράξεις. Καταρχήν, ας προσθέσουμε τα σημεία ανάκαμψης της σταδιοδρομίας του: Ο Jobs επιβίωσε παρά την απόλυσή του, έσωσε την Apple στα τέλη της δεκαετίας του 1990, επαναδημιούργησε τα κινούμενα σχέδια με την Pixar, μετέτρεψε την Apple σε γίγαντα των ψηφιακών μέσων με το iPod και το iTunes και κατέκτησε τον κλάδο των smartphone αφήνοντας στην άκρη τις περίεργες συσκευές της Microsoft.

Τώρα, ας προσθέσουμε τους φόβους που έχουν σχέση με την υγεία: Ο φόβος του 2003 για καρκίνο του παγκρέατος για τον Jobs, μια νεκρολογία που κυκλοφόρησε κατά λάθος η Bloomberg τον Αύγουστο όταν ο Jobs εμφανίστηκε κάτισχνος στο συνέδριο τον Ιούνιο και τέλος, η εσφαλμένη αναφορά της Παρασκευής περί καρδιακής προσβολής. Η νεκρολογία δεν επηρέασε τη μετοχή: Παρόλο που ήταν μια επίσημη νεκρολογία, υπήρχαν αρκετές σημάνσεις περί αποποίησης ευθυνών από τον ρεπόρτερ, ο οποίος προειδοποιούσε τους συντάκτες να μην πιέσουν το πλήκτρο «Εκτύπωση».

Αυτό σημαίνει ότι ο Jobs βρίσκεται μόνο στην όγδοη ζωή του. Εάν ήταν γάτα, θα του είχε μείνει μόνο μία. Φυσικά, δεν είναι γάτα.

Η αλήθεια είναι ότι ο Steven P. Jobs είναι ένα ρομπότ από το μέλλον.

Γελάστε εάν θέλετε, αλλά, να πάρει η ευχή, αυτό που γράφω είναι πολύ πιο πιστευτό από όλα όσα θα διαβάσετε για το θέμα από κάποιον ανώνυμο «απλό πολίτη-δημοσιογράφο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου