''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008

Ιστορική στιγμή για την Ινδία


Η Ινδία πραγματοποίησε την Τετάρτη επιτυχώς στις 06:22 τοπική ώρα (03:52 ώρα Ελλάδας) την εκτόξευση του πρώτου μη επανδρωμένου διαστημοπλοίου το οποίο στέλνει στην τροχιά της Σελήνης, ακολουθώντας τα βήματα των ανταγωνιστριών της στην Ασία, της Κίνας και της Ιαπωνίας, σε μια προσπάθεια να επιδείξει την επιστημονική της επάρκεια και τεχνογνωσία και να διεκδικήσει μεγαλύτερο κομμάτι της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας όσον αφορά το διάστημα.

«Είναι μια ιστορική στιγμή. Αρχίσαμε το ταξίδι μας στο φεγγάρι», δήλωσε ο πρόεδρος του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικής Έρευνας (ISRO) Μαντχαβάν Νάιρ. Το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο, το Chandrayaan-1 (Σεληνάκατος 1, στα ινδικά) στοίχισε 3,86 δις ρουπίες (79 εκατ. δολάρια, ή 56,15 εκατ. ευρώ), έχει βάρος 1,3 τόνου και θα βρίσκεται στην τροχιά της Σελήνης για δυο χρόνια.

Το διαστημόπλοιο της ασιατικής χώρας, της τρίτης της περιφέρειας που εισέρχεται στην λεγόμενη κούρσα του διαστήματος, είναι κατά πολύ φθηνότερο των ανταγωνιστριών της. Το πρώτο διαστημόπλοιο της Κίνας είχε στοιχίσει 187 εκατ. δολάρια τον Οκτώβριο του 2007. Το πρώτο Ιαπωνικό διαστημόπλοιο, Kayuga, το οποίο είχε εκτοξευτεί το Σεπτέμβριο του 2007, είχε στοιχίσει περίπου 480 εκατ. δολάρια.

Η ινδική αποστολή σχεδιάζεται να συμβάλλει στην δημιουργία ενός τριδιάστατου άτλαντα της Σελήνης, και στην ανάλυση της χημικής σύνθεσης της επιφάνειας και των ορυκτών που βρίσκονται σε αυτήν. Για την αποστολή δούλεψαν περίπου 1.000 επιστήμονες επί σειρά ετών.

Η Ινδία σχεδιάζει να στείλει τον πρώτο της αστροναύτη στο διάστημα το 2014 και να πραγματοποιήσει την πρώτη της επανδρωμένη αποστολή στο φεγγάρι το 2020. Το διαστημόπλοιο Τσαντραγιάν-2 αναμένεται να εκτοξευθεί μεταξύ 2010 και 2012 και θα μεταφέρει τηλεκατευθυνόμενο όχημα που θα προσεληνωθεί.

Σε τροχιά βρίσκονται σήμερα τουλάχιστον 16 Ινδικοί δορυφόροι, που υποστηρίζουν δίκτυα τηλεπικοινωνιών, τηλεοπτικών μεταδόσεων, παρακολούθησης της γης, πρόβλεψης του καιρού, εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και υγείας.

Το διαστημικό πρόγραμμα της Ινδίας είχε αρχίσει το 1963, με την ανάπτυξη εγχώριων δορυφόρων και πυραύλων για την μείωση της εξάρτησης από ξένες διαστημικές υπηρεσίες. Ο στόλος των επτά δορυφόρων παρακολούθησης της Γης που διαθέτει η χώρα είναι ο μεγαλύτερος παγκοσμίως. Το πρώτο διαστημόπλοιο που είχε τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη ήταν το σοβιετικό Luna 1, το 1959.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου