''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008

Πριν από 800.000 χρόνια άναψε η πρώτη τεχνητή φωτιά

Ιερουσαλήμ: Οι πρόγονοι του σύγχρονου ανθρώπου ήξεραν πώς να ανάβουν και να χρησιμοποιούν τη φωτιά πριν από τουλάχιστον 790.000 χρόνια, υποδεικνύουν τα ευρήματα σε ανασκαφή στις όχθες του Ιορδάνη.

Έρευνα του 2004 στην ίδια τοποθεσία, το Γκεσέρ Μπενότ Γιααγκόφ στο βόρειο Ισραήλ, είχε δείξει ότι οι ανθρωπίδες που ζούσαν εκείνη την περίοδο στην περιοχή ήξεραν πώς να ελέγχουν τη φωτιά -για παράδειγμα, μεταφέροντάς την με φλεγόμενα κλαδιά.
 

Τώρα, νέα μελέτη του Εβραϊκού Πανεπιστημίου του Ισραήλ δείχνει ότι τουλάχιστον 12 προϊστορικές κοινότητες γνώριζαν πώς να χρησιμοποιούν πυρόλιθους (τσακμακόπετρες), και επομένως δεν εξαρτώνταν από φυσικές πυρκαγιές για να διατηρούν το πολύτιμο πυρ.

Η κοιλάδα του Ιορδάνη όπου εντοπίστηκαν τα ευρήματα πιστεύεται ότι ήταν σταθμός-κλειδί στην μετανάστευση του Homo erectus από την Αφρική στη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Ευρώπη.

Η φωτιά ίσως ήταν προσέφερε σημαντική βοήθεια στο ταξίδι. «Από τη στιγμή που κατέκτησαν τη φωτιά για να προστατευτούν από τα αρπακτικά και να έχουν ζέστη και φως, ήταν αρκετά ασφαλείς ώστε να μετακινηθούν και να αποικίσουν άγνωστα εδάφη» σχολίασε στο Reuters η Νίρα Αλπερσον-Αφιλ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Η ανακάλυψη δημοσιεύτηκε στο Quaternary Science Reviews.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου