''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008

Εξωγήινο κουτσομπολιό


Η σκέψη της αποκρυπτογράφησης του εξωγήινου κουτσομπολιού ίσως να σας φαίνεται σενάριο επιστημονικής φαντασίας, όμως ένας επιστήμονας πιστεύει ότι θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα. 

Ο παράτολμος επιστήμονας υποστηρίζει ότι το όραμα του θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα εάν ένα υπολογιστικό πρόγραμμα κατάφερνε να μεταφράσει τις εξωγήινες συζητήσεις σε κάποια γλώσσα που μπορούμε να κατανοήσουμε.

Οι ερευνητές σήμερα μπορούν να πουν εάν ένα διαστρικό μήνυμα περιέχει μια άγνωστη γλώσσα, μια εικόνα ή μουσική και τώρα ο John Elliott από το πανεπιστήμιο Leeds Metropolitan, προχωράει ακόμα παραπέρα, λέγοντας ότι έχει τα εργαλεία για να ξεκινήσει να αποκρυπτογραφεί ξένες γλώσσες σε λέξεις και προτάσεις.

Ο Elliott, από το τμήμα Artificial Intelligence in the School of Computing, ελπίζει να καταφέρει να χρησιμοποιήσει την ισχύ των υπολογιστών για να αποκωδικοποιήσει άγνωστες γλώσσες και να βοηθήσει στην έρευνα της εξωγήινης νοημοσύνης.

Ο ακαδημαϊκός ανέπτυξε ένα πρόγραμμα που μπορεί να αναλύει 60 γλώσσες από όλο τον κόσμο, συλλέγοντας κείμενα από το διαδίκτυο.

Όπως ισχυρίζεται, εάν καταφέρουμε να εντοπίσουμε το βασικό στοιχείο της ανθρώπινης έκφρασης θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε την δομή της γλώσσας. Υπάρχει ένα ευδιάκριτο πρότυπο για τον τρόπο που περπατούν οι άνθρωποι, που καθορίζεται από την ποσότητα της πληροφορίας που μπορεί να κατανοήσει το μυαλό μας κάθε φορά.

Ο Elliot ελπίζει ότι οι εκπληκτικές ανθρώπινες εκφράσεις θα μας βοηθήσουν στην κατανόηση της δομής μιας εξωγήινης γλώσσας, εάν αυτή τελικά υπάρχει...

Παρότι ο Elliot πιστεύει ότι η εξωγήινη γλώσσα θα πρέπει να είναι πολύ διαφορετική από τις δικιές μας, τουλάχιστον το πρόγραμμα του θα μας δώσει μια ευκαιρία της ανάλυσης των εξωγήινων μηνυμάτων. 

Discover Magazine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου