''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

Το τηλεσκόπιο Hubble ξυπνά από το κώμα και επιστρέφει στη δράση


Βαλτιμόρη: Έπειτα από διακοπή της λειτουργίας του για έναν μήνα, λόγω αλλεπάλληλων βλαβών, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble άνοιξε και πάλι τα μάτια στο Σύμπαν.

Το όργανο των 10 δισ. δολαρίων επανήλθε πλήρως με τις εντολές που έλαβε από τη Γη και λειτουργεί όπως πριν από την εμφάνιση της πρώτης βλάβης στα τέλη Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε το Επιστημονικό Ινστιτούτο Διαστημικού Τηλεσκοπίου στο Μέριλαντ.
 

Τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν τέθηκε εκτός λειτουργίας το σύστημα διαχείρισης εντολών και δεδομένων, το οποίο συλλέγει τα δεδομένα από τα επιμέρους όργανα του τηλεσκοπίου και τα επεξεργάζεται για να τα μεταδώσει στη Γη.΄

Η λειτουργία του Hubble αρχικά αποκαταστάθηκε, λίγο αργότερα όμως παρουσιάστηκαν δυο νέες βλάβες: Η ηλεκτρική τάση έπεσε σε μια από τις κάμερες και ένας υπολογιστής που ελέγχει ένα άλλο όργανο έπαψε να λειτουργεί.

Ήδη από την εμφάνιση της πρώτης βλάβης, η NASA αναγκάστηκε να αναβάλε την αποστολή του διαστημικού λεωφορείου για την τελευταία επισκευή και αναβάθμιση του Hubble. Η αποστολή προγραμματίζεται τώρα για το Φεβρουάριο.

Στο μεταξύ, το Hubble ξανάρχιζε να μεταδίδει τις εικόνες που εντυπωσιάζουν τους αστρονόμους από τα εγκαίνιά του το 1995. Η πρώτη φωτογραφία μετά την επιδιόρθωση απεικονίζει δύο δακτυλιοειδείς γαλαξίες μετά τη σύγκρουσή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου