''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

Απολίθωμα ιπτάμενου εντόμου ηλικίας 310 εκατ. ετών βρέθηκε στην Πολωνία


Ερευνητές από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Ταφτς ανακοίνωσαν, στη διάρκεια του δεύτερου διεθνούς συνεδρίου Ιχνολογίας στην Πολωνία, ότι ανακάλυψαν το παλαιότερο στον κόσμο ολοκληρωμένο απολίθωμα ενός ιπτάμενου εντόμου, που έχει ηλικία περίπου 310 εκατ. ετών. Αν και συνήθως οι παλαιοντολόγοι βρίσκουν τα ευρήματά τους σε απομακρυσμένες έρημες περιοχές, αυτή τη φορά το απολίθωμα βρέθηκε ενσωματωμένο σε ένα βράχο από αργιλικό σχιστόλιθο σε μια δασωμένη έκταση πίσω από ένα εμπορικό κέντρο, σε ένα προάστιο (στο Νορθ Ατλμπόροου) της Μασαχουσέτης.

Το αποτύπωμα ανήκει, σύμφωνα με τους ερευνητές Ρίτσαρντ Κνεχτ και Τζέηκ Μπένερ, σε ένα πρωτόγονο έντομο που πετούσε την περίοδο δημιουργίας των ανθράκων στη Γη (συγκεκριμένα στην ύστερη Λιθανθρακοφόρα περίοδο) και είναι το μόνο καλοδιατηρημένο απολίθωμα ενός εντόμου από τόσο παλαιά χρονολογία. Το έντομο προσγειώθηκε σε μια υγρή λασπωμένη επιφάνεια και άφησε πίσω ένα σχεδόν τέλειο αποτύπωμα του σώματός του.

Οι παλαιοντολόγοι χρησιμοποιούν τα απολιθωμένα ίχνη εντόμων για να μελετήσουν την ανατομία τους και να κάνουν υποθέσεις σχετικά με την εξέλιξή τους μέσα στο χρόνο. Συνήθως είναι αναγκασμένοι να εργασθούν μόνο με κατάλοιπα από φτερούγες εντόμων και όχι ολόκληρα σώματα, τα οποία διατηρούνται σπάνια και γι' αυτό λίγα πράγματα είναι γνωστά σχετικά με αυτά.

Το νέο ολοκληρωμένο -και γι' αυτό σπάνιο και πολύτιμο για τους επιστήμονες εύρημα - έχει μήκος περίπου 7,5 εκατοστών και γύρω του δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι περπάτησε, συνεπώς ήρθε από ψηλά πριν αποτυπωθεί στο έδαφος. Οι επιστήμονες προσδοκούν, μελετώντας το απολίθωμα, να καταλάβουν καλύτερα το οικοσύστημα εκείνης της περιόδου και τι είδους ζώα κατοικούσαν σε αυτό.
ΑΠΕ ΜΠΕ
Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου