''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008

Οι παχύσαρκοι «αντλούν μικρότερη απόλαυση από το φαγητό»


Ουάσινγκτον: Παραδόξως, οι παχύσαρκοι άνθρωποι απολαμβάνουν το φαγητό λιγότερο από ό,τι οι αδύνατοι, δείχνει πείραμα με εθελοντές που έπιναν μιλσκέικ μέσα σε τομογράφο.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι οι παχύσαρκοι καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσουν το έλλειμμα ικανοποίησης και να φτάσουν στα ίδια επίπεδα απόλαυσης με τα άτομα κανονικού βάρους.

Ντοπαμίνη

Οι σημαντικότεροι παράγοντες που οδηγούν στην παχυσαρκία είναι η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης, ωστόσο οι επιστήμονες υποψιάζονται εδώ και καιρό ότι υπάρχουν και γενετικά αίτια.

Η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science έρχεται να προστεθεί σε παλαιότερες έρευνες, οι οποίες έδειχναν ότι οι άνθρωποι με τάση παχυσαρκίας έχουν λιγότερους υποδοχείς ντοπαμίνης στα κέντρα του εγκεφάλου που δημιουργούν το αίσθημα της ανταμοιβής.
 

Προκειμένου να διερευνήσει το θέμα περαιτέρω, η ομάδα του Έρικ Στάις στο Ερευνητικό Ινστιτούτο του Όρεγκον ζήτησε από 76 εθελοντές, από πολύ αδύνατους έως παχύσαρκους, να πιουν λίγο απολαυστικό μιλκσέικ από ένα καλαμάκι την ώρα που η εγκεφαλική τους λειτουργία καταγραφόταν σε μαγνητικό τομογράφο.

Στους παχύσαρκους εθελοντές καταγράφηκε μειωμένη ενεργοποίηση μιας περιοχής που ονομάζεται νωτιαίο ραβδωτό σώμα και είναι πλούσια σε υποδοχείς ντοπαμίνης.

Μειωμένη ενεργοποίηση καταγράφηκε και σε όσους είχαν μια μετάλλαξη στο γονίδιο Taq1A1, η οποία σχετίζεται με μειωμένους υποδοχείς ντοπαμίνης. Τα άτομα αυτά ήταν και πιθανότερο να είναι παχύσαρκα.

Για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν και ένα άγευστο υγρό στη θέση του μιλκσέικ, οπότε δεν διαπίστωσαν ενεργοποίηση του νωτιαίου ραβδωτού σώματος.

Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, θα πρέπει να επιβεβαιωθούν πάντως και με μελέτες σε μεγαλύτερα δείγματα εθελοντών.

Ανεξάρτητοι επιστήμονες σχολίασαν πάντως ότι η ντοπαμίνη δεν έχει σχέση μόνο με το αίσθημα απόλαυσης αλλά και με την ικανότητα ελέγχου των παρορμήσεων.

Θεωρούν, επομένως, ότι παραμένει ασαφές το εάν οι παχύσαρκοι τρώνε περισσότερο σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσουν το έλλειμμα απόλαυσης, ή αν απλώς δεν μπορούν να ελέγξουν τις ορμές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου