
Λονδίνο: Επιστήμονες του βρετανικού πανεπιστημίου όπου αναπτύχθηκαν οι εξετάσεις DNA τις οποίες χρησιμοποιούν σήμερα τα εγκληματολογικά εργαστήρια υποστηρίζουν τώρα ότι μπορούν να προβλέπουν ακόμα και το επίθετο υπόπτων, αρκεί να πρόκειται για άνδρες.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λέστερ, όπου εφευρέθηκε το 1984 η μέθοδος ανάλυσης των γενετικών αποτυπωμάτων, διαπίστωσαν ότι οι άνδρες με ίδιο επώνυμο τείνουν να είναι μακρινοί συγγενείς.
Η τεχνική τους βασίζεται σε ανάλυση του ανδρικού χρωμοσώματος Υ, το οποίο κληροδοτείται από πατέρα σε γιο όπως το οικογενειακό επίθετο.
Όπως αναφέρει το Reuters, η πιθανότητα σωστής πρόβλεψης εξαρτάται από τη συχνότητα του επώνυμου στον πληθυσμό: η πιθανότητα γενετικής συγγένειας αυξάνεται όσο πιο σπάνιο είναι το κοινό επίθετο.
Έρευνα μεταξύ 2.500 ανδρών έδειξε ότι υπάρχει πιθανότητα 25% δύο με το ίδιο επώνυμο να έχουν έναν κοινό πρόγονο (δεν διευκρινίζεται πόσο μακρινό πρόγονο). Αν πρόκειται για σπάνιο επίθετο, η πιθανότητα ανεβαίνει στο 50%.
Οι Βρετανοί άνδρες με σπάνια επίθετα, όπως Ατένμπορο ή Σουίντλχερστ, παρουσιάζουν πιθανότητα 70% να έχουν ταυτόσημα ή παρόμοια χρωμοσώματα Υ.
Η μέθοδος, πάντως, θα ήταν χρήσιμη για την αστυνομία μόνο αν υπάρχουν μεγάλες βάσεις δεδομένων με χρωμοσώματα Υ.
«Το γεγονός ότι υπάρχει τόσο στενή συσχέτιση ανάμεσα στο επώνυμο και τον τύπο του χρωμοσώματος Υ προσφέρει τη δυνατότητα αξιοποίησης στην εγκληματολογική επιστήμη, δεδομένου ότι δείχνει πως, εφόσον υπάρχουν μεγάλες βάσεις δεδομένων και προφίλ του χρωμοσώματος Υ, η πρόβλεψη επιθέτων μόνο από το DNA μπορεί να είναι εφικτή» σχολιάζει η Τούρι Κινγκ, επικεφαλής της έρευνας.
Η νέα τεχνική παρουσιάστηκε την Τετάρτη σε διάλεξη του πανεπιστημίου.
The BlogK
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου