
Εκτός λειτουργίας ο δοκιμαστικός δορυφόρος του Galileo λόγω ακτινοβολίας από το διάστημα. Μετ' εμποδίων προχωρά το ευρωπαϊκό σύστημα GPS
Ο δεύτερος δοκιμαστικός δορυφόρος του Galileo, του ευρωπαϊκού συστήματος εντοπισμού θέσης, που φιλοδοξεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση στο αμερικανικό GPS (Global Positioning System), τέθηκε εκτός λειτουργίας για πάνω από δύο εβδομάδες λόγω επικίνδυνης διαστημικής ακτινοβολίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Γαλλικού Πρακτορείου και του BBC.
Ο δορυφόρος Giove-B, που εκτοξεύθηκε τον Απρίλιο φέτος, σταμάτησε να λειτουργεί από τις 9 Σεπτεμβρίου ως τις 24 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον Φράνκο Μπονασίνα, εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), που εποπτεύει την ανάπτυξη του δορυφορικού συστήματος Galileo. Η μεταφορά του δορυφόρου σε λειτουργία "safe mode" (όπου λειτουργούσαν μόνο τα ζωτικά κυκλώματά παροχής ηλιακής ενέργειας) έγινε αυτόματα προκειμένου ο δορυφόρος να προστατεύσει τα ευαίσθητα ηλεκτρονικά κυκλώματά του από τις επιβλαβείς κοσμικές ακτίνες.
Οι μηχανικοί της ESA, που δεν περίμεναν τόσο σοβαρό πρόβλημα, επανέφεραν τελικά τη λειτουργία του δορυφόρου και τώρα μελετούν τι συνέβη. "Σπάνιο φαινόμενο" χαρακτήρισε το συμβάν ο εκπρόσωπος της Astrium, που μαζί με την Thales Alenia Space, κατασκευάζει τους δορυφόρους.
Ο Giove-Β, βάρους 500 κιλών, είναι ο δεύτερος στο διάστημα ευρωπαϊκός δορυφόρος μετά την εκτόξευση του Giove-Α (που κατασκεύασε η βρετανική εταιρία SSTL), το Δεκέμβριο 2005, με στόχο να διασφαλίσει τα δικαιώματα στις συχνότητες που θα χρησιμοποιηθούν από το σύστημα "Γαλιλαίος". Ο Giove-Β μεταφέρει τις τεχνολογίες που θα ενσωματώσει το Galileo, όταν αυτό τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία, μεταξύ άλλων τα ατομικά ρολόγια που επιτρέπουν τον ακριβή χρονισμό, αναγκαίο για όλα τα δορυφορικά συστήματα πλοήγησης.
Οι Giove-Β και Giove-Α είναι οι πρώτοι ευρωπαϊκοί δορυφόροι που περιφέρονται στο υψηλής ακτινοβολίας περιβάλλον της μέσης τροχιάς, γύρω στα 24 χλμ. Η ζώνη αυτή του διαστήματος έχει υψηλή πυκνότητα γρήγορα κινούμενων σωματιδίων που μπορούν να διαταράξουν τα ηλεκτρονικά των διαστημικών οχημάτων. Ο Giove-A δεν αντιμετώπισε πάντως ανάλογο πρόβλημα με αυτό του Giove-Β.
Οι δύο πειραματικοί δορυφόροι θα ακολουθηθούν από περίπου 30 δορυφόρους σε μόνιμη τροχιά σε ύψος 20.000 χλμ. Το σύστημα Galileo -που θεωρείται υψηλής προτεραιότητας έργο από την ΕΕ - σχεδιάζεται να είναι πλήρως λειτουργικό το 2013. Μέχρι τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δαπανήσει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ και στο τέλος του 2007 οι αρμοδιοι υπουργοί της ΕΕ ενέκριναν πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 3,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2013 (η χρηματοδότηση περιλαμβάνει και το σχετικό πρόγραμμα Egnos, που βελτιώνει την τρέχουσα υπηρεσία GPS που ήδη λαμβάνεται στην Ευρώπη).
Στόχος του Galileo είναι να βελτιώσει τη διαθεσιμότητα και την ακρίβεια των σημάτων δορυφορικού εντοπισμού θέσης, που παίζουν σημαντικό ρόλο όχι μόνο στον τομέα της πλοήγησης, αλλά επίσης στη διανομή ηλεκτρικού ρεύματος, τη λειτουργία του Ίντερνετ, την ασφάλεια των χρηματοοικονομικών συναλλαγών κ.α
The BlogK
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου