''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

Εξελιγμένη τεχνική δόμησης κυττάρων φέρνει πιο κοντά τον τεχνητό ιστό

«Ζωντανή κούκλα»

Οι Ιάπωνες επιστήμονες ελπίζουν να να φτάσουν στο σημείο να παράγουν δομές που θα λειτουργούν ως όργανα

Οι Ιάπωνες επιστήμονες ελπίζουν να να φτάσουν στο σημείο να παράγουν δομές που θα λειτουργούν ως όργαναΑΠΕ

Αθήνα: Ιάπωνες επιστήμονες δημιούργησαν μια «κούκλα» που αποτελείται από ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα ήπατος. Η απίθανη κατασκευή έγινε με μία νέα τεχνική, η οποία προσδοκάται ότι θα επιτρέψει τη δοκιμή νέων φαρμάκων σε συνθήκες πλησιέστερες προς αυτές που επικρατούν μέσα στο σώμα του ασθενούς.

Η τεχνική επιτρέπει τη διαμόρφωση ιστών σε οποιαδήποτε επιθυμητή δομή. Η δομή κούκλας επιτεύχθηκε με τη χρήση περίπου 100.000 σφαιρών της συνδετικής πρωτεϊνης κολλαγόνου, οι οποίες είχαν «μπολιαστεί» με κύτταρα από καρκινική καλλιέργεια ανθρώπινων ηπατικών κυττάρων, που στη συνέχεια τοποθετήθηκαν σε καλούπι κούκλας.

Στην επιφάνεια κάθε σφαίρας υπάρχουν κύτταρα που εκκρίνουν πρωτεΐνες και κολλαγόνο, ώστε να συνδέουν μεταξύ τους όλα τα κύτταρα.

Το αποτέλεσμα της νέας τεχνικής είναι ότι το τελικό προϊόν είναι πολύ πιο παρόμοιο με ένα ζωντανό ιστό από ό,τι μια τυπική συλλογή κυττάρων που, όπως συνήθως συμβαίνει, έχουν αναπτυχθεί σε ένα εργαστηριακό σκεύος.

Η ανακάλυψη, που ελπίζεται να οδηγήσει σε καλύτερα αντικαρκινικά φάρμακα, έγινε από ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου του Τόκιο, υπό τον Σότζι Τακεούτσι, σύμφωνα με το New Scientist.

Οι Ιάπωνες επιστήμονες σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τέτοιες δομές, οι οποίες θα περιέχουν πολλαπλούς τύπους κυττάρων, ώστε τελικά να φθάσουν στο σημείο να παράγουν ολοκληρωμένες δομές που θα λειτουργούν ως πλήρη όργανα για δοκιμές νέων φαρμάκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου