''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009

Η πειρατεία κερδίζει τη μάχη με τα στούντιο

Την ημέρα που η ταινία «Ο Σκοτεινός Ιππότης» ξεκίνησε ένα προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες, η Warner Brothers είχε ήδη ετοιμάσει εκστρατεία κατά της πειρατείας, έπειτα από μήνες σχεδιασμού και προσπάθειας παρακολούθησης κάθε αντιγράφου της ταινίας.

Η εκστρατεία κατέληξε σε παταγώδη αποτυχία. Μέχρι το τέλος του 2008, η ταινία είχε προβληθεί παράνομα σε κάποιον υπολογιστή περισσότερες από επτά εκατομμύρια φορές, σύμφωνα με την εταιρεία μετρήσεων BigChampagne, αριθμός που μαρτυρά το πόσο απροστάτευτη είναι η κινηματογραφική βιομηχανία απέναντι στην διαδικτυακή πειρατεία. Εξαιτίας της διάδοσης των ευρυζωνικών υπηρεσιών και συνδέσεων και την εμφάνιση σειράς νέων ιστοσελίδων προβολής κινηματογραφικού υλικού σε πραγματικό χρόνο (streaming), έχει καταστεί πλέον πολύ εύκολο στον οποιονδήποτε να δει ένα πειρατικό βίντεο στο Διαδίκτυο.

Την ίδια ώρα, οι πωλήσεις των DVD, σημαντική πηγή εσόδων των κινηματογραφικών εταιρειών, συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία. Το 2008 μάλιστα βρέθηκαν σε ιστορικά χαμηλά πενταετίας, με τους ιθύνοντες να εκφράζουν την ανησυχία ότι η οικονομική κρίση θα οδηγήσει ακόμη περισσότερους να επιλέξουν τη φθηνή πειρατική λύση για να δουν κάποια ταινία. «Ειδικά οι νέοι, θεωρούν ότι αφού είναι κάτι τόσο εύκολο, δε μπορεί να είναι λάθος», σχολιάζει ο Ρίτσαρντ Κότον, σύμβουλος της NBC Universal.

Η διακίνηση παράνομων αντιγράφων τραγουδιών, τηλεοπτικών εκπομπών και ταινιών μέσω Ίντερνετ δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Παλιότερα όμως, η αργή ταχύτητα μετάδοσης των δεδομένων απαιτούσε την υπομονή του χρήστη αλλά και κάποια γνώση της τεχνολογίας των προγραμμάτων που χρησιμοποιούνται στην παράνομη διανομή. Σήμερα, οι χρήστες δε χρειάζεται καν να κατεβάσουν κάποιο αρχείο στον υπολογιστή τους. Χρησιμοποιώντας μια μηχανή αναζήτησης, οποιοσδήποτε μπορεί να βρει δωρεάν αντίγραφα ταινιών που ακόμη παίζονται στις αίθουσες, μέσα σε ελάχιστα λεπτά.

Σύμφωνα με το TorrentFreak, την γερμανική ιστοσελίδα που παρακολουθεί ποιες σειρές και ταινίες παρακολουθούνται online συχνότερα, κάθε επεισόδιο της σειράς «Heroes» του NBC κατεβαίνει σε κάποιον υπολογιστή τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια φορές, συνιστώντας έτσι σημαντική ζημιά για το δίκτυο.

Μια σειρά από ιστοσελίδες που προβάλουν ταινίες με streaming καθιστούν ακόμη ευκολότερη την παρακολούθηση κινηματογραφικού περιεχομένου δωρεάν στο Διαδίκτυο. Πολλές από τις ιστοσελίδες βρίσκονται σε χώρες με ελλιπή νομοθεσία ενάντια στην πειρατεία, όπως η Κίνα, ενώ είναι δύσκολο για κάποιον να τα εντοπίσει και καταγράψει την δραστηριότητά τους.

Πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι η πρακτική του streaming καθίσταται η επικρατούσα. «Το streaming έχει γίνει πιο αποτελεσματικό και δίνει περισσότερο έλεγχο στον χρήστη. Προς τα εκεί κατευθύνεται πλέον η πειρατεία», σχολίασε ο Τζέιμς ΜακΚουίβι, αναλυτής της Forrester Research. «Οι καταναλωτές εκτιμούν ότι οτιδήποτε θέλουν να παρακολουθήσουν θα πρέπει να είναι σε μορφή streaming».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες New York Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου