''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

Υπό την απειλή ερημοποίησης η Ρουμανία



Δέκα διαμερίσματα της νότιας Ρουμανίας απειλούνται από ερημοποίηση τα προσεχή είκοσι χρόνια, δήλωσε ο ρουμάνος υπουργός Περιβάλλοντος Νικολάε Νεμίρσι, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Agerpres.

«Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή έρευνα για τα αποτελέσματα της υπερθέρμανσης του πλανήτη αποκαλύπτει ότι δέκα διαμερίσματα θα γίνουν άγονα τις δύο προσεχείς δεκαετίες», δήλωσε ο υπουργός σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Κραϊόβα, στη νοτιοανατολική Ρουμανία.

«Οι αλλαγές που έχουν γίνει σε επίπεδο κλίματος και εδάφους θα έχουν συνέπειες στην παραγωγή δημητριακών, η οποία θα αντιπροσωπεύει το 60% της σημερινής», συνέχισε ο Νεμίρσι, επικαλούμενος έρευνα που έγινε από 13 ευρωπαϊκά ινστιτούτα μετεωρολογίας και υδρολογίας, μεταξύ των οποίων και αυτό της Ρουμανίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ερημοποίηση δεν θα πρέπει να μας προκαλεί φόβο αν κινητοποιηθούμε τώρα. Διαφορετικά, ο πληθυσμός θα εξωθηθεί να εγκαταλείψει τις πληγείσες ζώνες».

Ο υπουργός ανακοίνωσε την επαναπροώθηση κονδυλίων το 2009 για να αρχίσει η αναδάσωση των περιοχών αυτών. «Θα μας χρειαστεί να επανεξετάσουμε σοβαρά τις μελέτες για τις αρδεύσεις, ώστε να αναστείλουμε λίγο το φαινόμενο και να προετοιμαστούμε για τις προσεχείς χρονιές», σημείωσε.

Σύμφωνα με την τέταρτη έκθεση της Διακυβερνητικής Ομάδας Ειδικών για τις Κλιματικές Αλλαγές (GIEC), η μέση ετήσια θερμοκρασία στη Ρουμανία θα αυξηθεί από 0,5 ως 1,5 βαθμό μεταξύ του 2020 και του 2029.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου