''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

ESA: Παράταση ζωής σε διαστημικές αποστολές


Το Venus Express, που εκτοξεύτηκε το 2005, χαρτογραφεί ακούραστα την καυτή και τοξική ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, στέλνοντας στοιχεία που, εκτός των άλλων, μπορεί να συμβάλουν στην καλύτερη εξήγηση των μηχανισμών της ανόδου της θερμοκρασίας στο δικό μας πλα

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε ότι έδωσε παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2009 σε δύο πετυχημένες μη επανδρωμένες διαστημικές αποστολές στον Άρη και την Αφροδίτη (Mars Express και Venus Express), καθώς και στη δορυφορική εξερεύνηση του μαγνητικού πεδίου της Γης (αποστολή Cluster).

Το Mars Express ξεκίνησε την αποστολή του το 2003 και έχει από τότε παράγει «ένα θησαυρό αποκαλύψεων», σύμφωνα με την ESA, μεταξύ άλλων μετρήσεις ραντάρ που επέτρεψαν την ανακάλυψη τεράστιων ποσοτήτων υπόγειου πάγου, κακώς και εντυπωσιακές εικόνες της επιφάνειας του Άρη από μια τρισδιάστατη κάμερα.

Το Venus Express, που εκτοξεύτηκε το 2005, χαρτογραφεί ακούραστα την καυτή και τοξική ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, στέλνοντας στοιχεία που, εκτός των άλλων, μπορεί να συμβάλουν στην καλύτερη εξήγηση των μηχανισμών της ανόδου της θερμοκρασίας στο δικό μας πλανήτη.

Η αποστολή Cluster, που ξεκίνησε το 2000, αποτελείται από τέσσερις δορυφόρους, που υλοποιούν μια συντονισμένη χαρτογράφηση της γήινης μαγνητόσφαιρας, του μαγνητικού πεδίου που περιβάλλει τη Γη και την προστατεύει από τα φορτισμένα σωματίδια των ηλιακών ανέμων.

Οι αποστολές Mars Express και Cluster είχαν μέχρι τώρα παραταθεί άλλες δύο φορές, ενώ το Venus Express μια φορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου