''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Ενέσιμες ελπίδες αποκατάστασης της όρασης

Όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα οράσεως ίσως μια μέρα δουν τους παλιούς τους φακούς να αφαιρούνται και να αντικαθιστώνται από νέους ενέσιμους πλαστικούς για την αποκατάσταση της οράσεως τους.


Οι ερευνητές στο Ερευνητικό Κέντρο CSIRO Molecular and Health Technology έχουν αναπτύξει ένα καινούριο πολυμερές, το οποίο έχει τις ιδιότητες των φακών ενός νέου ανθρώπου και μπορεί μια μέρα να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της οράσεως ανθρώπων με πρεσβυωπία.

Έχει τις ιδιότητες του δείκτη διάθλασης που απαιτούνται από το ανθρώπινο μάτι,» αναφέρει ο Δρ. Keith McLean, επικεφαλής της έρευνας βιοϊατρικών συσκευών στο CSIRO.

Η έρευνα παρουσιάστηκε σε πρόσφατο συνέδριο βιο-υλικών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ.

Καθώς μεγαλώνουμε, ο φακός του κάθε οφθαλμού σκληραίνει και γίνεται πιο δύσκαμπτος, καθιστώντας την εστίαση όλο και πιο δύσκολη. «Λόγω της δυσκαμψίας αυτής, οι μύες του οφθαλμού δεν μπορούν πλέον να συμπιέζουν την κάψουλα ή σακούλα που περιέχει το φακό. Επομένως, χάνεται η ικανότητα εστίασης,» αναφέρει ο Δρ. McLean.

Συνεχίζοντας ο ίδιος, λέει ότι η ερευνητική του ομάδα ανέπτυξε ένα πολυμερές, το οποίο εγχέεται στην κάψουλα του φακού σε υγρή μορφή και στη συνέχεια στερεοποιείται όταν πλέον βρίσκεται στην κατάλληλη θέση.

Όταν ρίχνουμε ορατό φως στο πολυμερές, μόρια μέσα σε αυτό διασταυρώνονται, δημιουργώντας έτσι ένα πολυμερές με υφή απαλής γέλης.

«Μετά τη διασταύρωση, παίρνει την πυκνότητα του μελιού,» συνεχίζει. «Οι μύες του οφθαλμού μπορούν και πάλι να συμπιέσουν το φακό και επανέρχεται η ικανότητα κοντινής εστίασης.»

Το πολυμερές είναι ένα μη-βιοδιασπώμενο υγρό με βάση τη σιλοξάνη, με κατοχυρωμένα πνευματικά δικαιώματα.


Πρόσφατες δοκιμές

Ο Δρ. McLean λέει ότι ερευνητές στην Κίνα έχουν δοκιμάσει το φακό σε πιθήκους. Εισήγαγαν το φακό στα ζώα και στη συνέχεια δοκίμασαν πόσο καλά οι μύες των ματιών των πιθήκων μπόρεσαν να συμπιέσουν το φακό και να μεταβάλλουν το δείκτη διάθλασης.

«Είμαστε ικανοί να δώσουμε στο μάτι τις ιδιότητες που εμείς θέλουμε να έχει,» επισημαίνει ο Δρ. McLean.

Ο πολυμερής φακός έχει επίσης δοκιμαστεί σε κάψουλες φακών ανθρώπινων πτωμάτων στην Ινδία και τις ΗΠΑ, με τη χρήση ενός μηχανήματος που μιμείται τους οφθαλμικούς μύες.

Ο Δρ. McLean λέει ότι, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, οι έρευνες θα προχωρήσουν σε ανθρώπινες δοκιμές. Επιπλέον δοκιμές για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φακού θα διενεργηθούν στα επόμενα 10 χρόνια.

Αναγνωρίζει ότι υπάρχουν κάποια άγνωστα στοιχεία για την τεχνολογία. Το υλικό του νέου φακού βασίζεται στη σιλοξάνη, η οποία είναι πολύ βιοσυμβατή και ήδη χρησιμοποιείται σε βιοϊατρικές συσκευές. Ωστόσο, παρόλο του ότι έχει αποδειχθεί ασφαλής κατά την βραχυπρόθεσμη εμφύτευση της σε ζώντα κουνέλια, είναι απαραίτητες οι δοκιμές για μακροπρόθεσμα χρονικά διαστήματα.

Επιπλέον, αναφέρει ότι οι ερευνητές θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι το υλικό δεν θα διαρρεύσει από την οφθαλμική κάψουλα ή δε θα θαμπώσει με την πάροδο του χρόνου.

ABC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου