Μικρότερα, ταχύτερα
Οι νέες τεχνικές υπόσχονται ταχύτερα και μικρότερα κυκλώματα (φωτ. αρχείου)Associated Press
Ουάσινγκτον: Ερευνητική ομάδα στις ΗΠΑ παρουσίασε τα μικρότερα τρανζίστορ που έχουν κατασκευαστεί ποτέ, ενώ μια άλλη ομάδα Αμερικανών μηχανικών ανέπτυξε ένα φιλμ ημιαγωγών που θα μπορούσε να αποθηκεύει τα δεδομένα 250 DVD σε μια επιφάνεια στο μέγεθος κέρματος.
Τα δύο επιτεύγματα, που δημοσιεύονται την Παρασκευή στο περιοδικό Science, υπόσχονται να οδηγήσουν σε ταχύτερα και μικρότερα τσιπ, καθώς οι σημερινές μέθοδοι παραγωγής πλησιάζουν τα θεωρητικά όρια της σμίκρυνσης.
«Το τρανζίστορ που κατασκευάσαμε είναι αναμφισβήτητα το μικρότερο που έχει παραχθεί ποτέ με καθοριστικό και αξιόπιστο τρόπο. Και το φτιάξαμε χρησιμοποιώντας ένα όργανο που μπορεί να μικρύνει μέχρι το μέγεθος ενός ρολογιού χειρός» δήλωσε στο Reuters ο Τζέριμι Λίβαϊ του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ. Η ομάδα του Λίβαϊ δημιούργησε τη νανοσυσκευή χρησιμοποιώντας δύο κεραμικά, κρυσταλλικά που κανονικά είναι μονωτές: το αργιλικό λανθάνιο και το τιτανικό στρόντιο. Όταν στρώματα των δύο αυτών υλικών τοποθετηθούν το ένα πάνω στο άλλο σαν σάντουιτς, η διάταξη γίνεται αγώγιμη με τη μεταφορά ενός θετικού ηλεκτρικού φορτίου ανάμεσά τους.
Χρησιμοποιώντας την ακίδα ενός μικροσκοπίου ατομικής δύναμης, οι ερευνητές εφάρμοσαν τάση στη διάταξη για να χαράξουν μια μικροσκοπική αγώγιμη σύνδεση ανάμεσα στα δύο υλικά. Η σύνδεση μπορεί στη συνέχεια να «διαγραφεί» με αναστροφή του φορτίου.
«Είναι εντυπωσιακά απλό» σχολίασε ο Αλεξάντερ Μπρατκόφσκι, ο οποίος γνωρίζει το έργο του Δρ Λίβαϊ.
Στο μεταξύ, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης στο Αμχερστ και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλει δημιούργησαν ένα λεπτό υμένιο ημιαγωγού, για το οποίο εκτιμούν ότι θα βελτιώσει την αποθήκευση δεδομένων.
Σύμφωνα με το Reuters πολλές ερευνητικές ομάδες έχουν προσπαθήσει να δημιουργήσουν τέτοια φιλμ, συχνά όμως το υλικό χάνει τη δομή του όταν απλωθεί σε μεγάλες επιφάνειες.
Τώρα, ο Δρ Τόμας Ράσελ και οι συνεργάτες του αναφέρουν ότι ξεπέρασαν το πρόβλημα θερμαίνοντας κρυστάλλους σάπφειρου ώστε να δημιουργήσουν ένα συγκεκριμένο μοτίβο ραβδώσεων στην επιφάνειά τους. Οι ραβδώσεις χρησιμοποιήθηκαν στη συνέχεις ως οδηγοί για την επίστρωση του ημιαγωγού.
Ο Δρ Ράσελ υποστηρίζει ότι η νέα τεχνική θα μπορούσε να δώσει τέλειες συστοιχίες ημιαγωγών περίπου 15 φορές πυκνότερες από ό,τι ήταν εφικτό μέχρι σήμερα.
«Με τις πυκνότητες που περιγράφουμε θα μπορούσες να αποθηκεύσεις 25 DVD σε μια επιφάνεια στο μέγεθος ενός κέρματος των 25 σεντς» υποσχέθηκε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου