''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα βιομηχανικά απόβλητα

Ανεπαρκές σύστημα διαχείρισης

Την τύχη 660.000 τόνων τοξικών αποβλήτων αναζητά το ΥΠΕΧΩΔΕ (φωτ. αρχείου)

Την τύχη 660.000 τόνων τοξικών αποβλήτων αναζητά το ΥΠΕΧΩΔΕ (φωτ. αρχείου)ΑΠΕ

Αθήνα: Στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων προσέφυγε η Κομισιόν κατά της Ελλάδας σχετικά με το σχεδιασμό και την υλοποίηση της διαχείρισης επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων. Ανεπαρκές χαρακτηρίζει το εθνικό σύστημα διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων ο επίτροπος Περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας.

«H Ελλάδα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στους υλικούς ελέγχους και τις επιθεωρήσεις των αποστολών αποβλήτων και να αυξήσει τη διοικητική της δυναμικότητα στο πεδίο αυτό» τονίζει ο κοινοτικός επίτροπος απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη για τον τρόπο διάθεσης και διαχείρισης των τοξικών αποβλήτων στην Ελλάδα. Για το ειδικότερο ζήτημα της διαχείρισης των ιδιαιτέρως επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων, ο επίτροπος υπογραμμίζει ότι «η Επιτροπή προσέφυγε στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων κατά της Ελλάδας (υπόθεση C-286/08) για απουσία κατάλληλου σχεδιασμού και υλοποίησης της διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων».

Ο Δ.Παπαδημούλης δηλώνει ότι η κυβέρνηση είναι ανίκανη να ελέγξει τη διάθεση των βιομηχανικών αποβλήτων και ο Συνασπισμός τονίζει ότι η απάντηση του κ. Δήμα είναι εξαιρετικά επίκαιρη και έρχεται να επιβεβαιώσει τα δημοσιεύματα που πολύ πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας και μιλούν για ανεξέλεγκτη διάθεση των τοξικών αποβλήτων που παράγουν οι βιομηχανίες στην Ελλάδα.

* Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων Ευάγγελος Γιδαράκος αποκάλυψε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ αναζητά την τύχη 660.000 τόνων τοξικών αποβλήτων, καθώς υπάρχει απόκλιση στον αριθμό των ποσοτήτων που δήλωσαν ότι έχουν παραγάγει οι ελληνικές βιομηχανίες και αυτών που αποθηκευόταν προσωρινά για να τεθούν σε επεξεργασία.

Οι παρατηρήσεις αυτές καταδεικνύουν την ανεπάρκεια του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων που φαίνεται να έχει υποεκτιμήσει τις ποσότητες τοξικών αποβλήτων που παράγει η Ελλάδα τουλάχιστον κατά 30%, σημειώνει ο ΣΥΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου