Η ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα Γουίλκινς της Ανταρκτικής αποσυντίθεται ταχύτατα, γεγονός που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στις κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη, σύμφωνα με Ισπανούς επιστήμονες.
Ένα τεράστιο κομμάτι πάγου 14.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων έχει αποκοπεί από την υφαλοκρηπίδα Γουίλκινς και άρχισε να σπάει σε αρκετά μικρότερα παγόβουνα, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών της Ισπανίας (CSIC).
Οι Ισπανοί επιστήμονες που επιβαίνουν στο ερευνητικό πλοίο «Hesperides» διαπίστωσαν την αποκοπή της παγωμένης έκτασης περίπου 1.600 χιλιόμετρα νοτίως του νοτιότερου άκρου της Λατινικής Αμερικής. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι επιστημονικές παρατηρήσεις, μόνο ένα μικρό μέρος από την τεράστια παγωμένη έκταση των 16.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων θα παραμένει προσκολλημένη στην Ανταρκτική.
Ο Πέδρο Λουίς δε λα Πουέντε, κυβερνήτης του ερευνητικού σκάφους «Hesperides», δήλωσε ότι «έχουμε εντοπίσει τεράστια παγόβουνα που έχουν αποκοπεί από την παγωμένη έκταση. Ορισμένα από αυτά τα παγόβουνα έχουν ύψος 200 μέτρων».
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι μία τέτοιου μεγέθους αποσύνθεση μίας παγωμένης έκτασης στον πόλο θα οδηγήσει με βεβαιότητα στην άνοδο της στάθμης των θαλασσών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου