''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Αίσιο τέλος για εκατοντάδες δελφίνια που εξώκειλαν στις Φιλιππίνες

Διάσωση στα ρηχά

Δεκάδες ψαράδες και εθελοντές κατεύθυναν τα κήτη πίσω στα ανοιχτά

Δεκάδες ψαράδες και εθελοντές κατεύθυναν τα κήτη πίσω στα ανοιχτάReuters

Μανίλα: Περισσότερα από 200 δελφίνια που χάθηκαν και εξώκειλαν την Τρίτη στον κόλπο των Φιλιππίνων οδηγήθηκαν πίσω στην ανοιχτή θάλασσα χάρη στην παρέμβαση δεκάδων ψαράδων και εθελοντών, που έμειναν έκπληκτοι με το πρωτοφανές περιστατικό.

Μόνο τρία από τα πεπονοκέφαλα δελφίνια (Peponocephala electra) πέθαναν τελικά στα ρηχά του κόλπου δυτικά της Μανίλας, αναφέρει  Γαλλικό Πρακτορείο.

«Πρόκειται για σπάνιο φαινόμενο» σχολίασε στο τοπικό ραδιόφωνο ο Μάλκολμ Σαρμιέντο, διευθυντής του Γραφείου Αλιευμάτων και Υδάτινων Πόρων, επισημαίνοντας ότι στη Μανίλα δεν έχει αναφερθεί ανάλογη περίπτωση με τόσα πολλά δελφίνια.

Ο Σαρμιέντο εκτίμησε ότι τα κήτη ίσως αποπροσανατολίστηκαν «λόγω του καύσωνα ή κάποιας διαταραχής στη θάλασσα» όπως ένας μεγάλος υποθαλάσσιος σεισμός. Εξήγησε ότι τα αφτιά των δελφινιών είναι ευαίσθητα σε απότομες μεταβολές της πίεσης: «Αν υποστούν βλάβες στα τύμπανα χάνουν τον προσανατολισμό τους και εξοκέλλουν» είπε.

Σύμφωνα με ειδικό της τοπικής κτηνιατρικής υπηρεσίας, τα πεπονοκέφαλα δελφίνια προέρχονταν από το βορρά και κατευθύνονταν στη Νότια Θάλασσα της Κίνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου