''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Επικίνδυνος ιός που μεταδίδεται μέσω web scripts


Μια ομάδα ερευνητών που ειδικεύεται σε θέματα ασφάλειας ηλεκτρονικών υπολογιστών ανακάλυψε πρόσφατα μια παραλλαγή του γνωστού ιού Virut -γνωστού και ως Virux- που λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τα όσα γνωρίζαμε έως σήμερα. Η παραλλαγή αυτή δεν επιτίθεται μόνο μέσω μολυσμένων αρχείων EXE, αλλά παραμονεύει σε αρκετές ιστοσελίδες.

- Η νέα έκδοση έχει τη δυνατότητα να μολύνει web scripts που βασίζονται στις γλώσσες PHPASP και HTML. Οι servers που μολύνονται περιλαμβάνουν ένα iframe που επιχειρεί να διαδώσει το malware στους επισκέπτες. Το iframe παραπέμπει τους χρήστες σε μια ιστοσελίδα, η οποία επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τα κενά ασφαλείας του browser και άλλων εφαρμογών.

Το ανησυχητικό είναι ότι ο ιός διαθέτει χαρακτηριστικά που κάνουν πολύ δύσκολη την αναγνώρισή του από τις εφαρμογές ασφαλείας. Μεταξύ άλλων, χρησιμοποιεί πολλαπλά επίπεδα κρυπτογράφησης, δυσχεραίνοντας σημαντικά το έργο των προγραμμάτων antivirus.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου