''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

Αστεροειδής ενδέχεται να απειλήσει τη Γη, αλλά μετά από 160 χρόνια

Σε επικίνδυνη τροχιά

Δημοσίευση: πρίν 1 ώρα

Αθήνα: Ένας αστεροειδής που αρχικά φαινόταν τελείως άκακος, τελικά αποδείχτηκε ότι έχει ορισμένες πιθανότητες να προσκρούσει στον πλανήτη μας μετά από 160 χρόνια.

Ο αστεροειδής 1999 RQ36 ανακαλύφθηκε πριν μια δεκαετία και τότε δεν θεωρήθηκε ότι αποτελεί πρόβλημα, όμως οι νέες εκτιμήσεις αναβάθμισαν την εν δυνάμει απειλή του, καθώς υπάρχουν μία στις 1.400 πιθανότητες να χτυπήσει τη Γη μεταξύ των ετών 2169 - 2199.

Όλα αυτά αναφέρει στο New Scientist ο αστρονόμος Αντρέα Μιλάνι του πανεπιστημίου της Πίζας και οι συνεργάτες του. Η διάμετρός του υπολογίζεται στα 560 μέτρα και είναι υπερδιπλάσιος σε μέγεθος από το γνωστότερο αστεροειδή Aποφι, που έχει μια πιθανότητα στις 45.000 να χτυπήσει τη Γη το 2036.

Και οι δύο αστεροειδείς είναι αρκετά μεγάλοι: αν πέσουν στους ωκεανούς θα προκαλέσουν καταστροφικά κύματα τσουνάμι.

Αν και αργεί το πλησίασμα του 1999 RQ36, το «παράθυρο» ευκαιρίας για την αποτροπή της απειλής του είναι πολύ πιο νωρίς, στη διάρκεια μιας σειράς από κοντινές προσεγγίσεις του αστεροειδούς προς τη Γη μεταξύ των ετών 2060 - 2080.

Μια μικρή παρεκτροπή κατά ένα χιλιόμετρο της τροχιάς του θα ήταν αρκετή για να εξαλειφθεί τελείως η απειλή τον επόμενο αιώνα.

Μετά το 2080 ο αστεροειδής δεν πλησιάζει τη Γη τόσο κοντά, μέχρι την πιθανή πρόσκρουσή του, άρα, αν είναι να γίνει κάτι, πρέπει να γίνει τις αμέσως επόμενες δεκαετίες.

Πάντως, όπως έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν, νέοι και ακριβέστεροι υπολογισμοί στο μέλλον μπορεί να αποκλείσουν τελικά την πιθανότητα πρόσκρουσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου