''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

Μάχη Κροατίας και Σλοβενίας στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό για περιοχές φυσικού κάλλους

«Χρυσό λουλούδι της Ευρώπης»

Μεταξύ των στόχων του διαγωνισμού η ευαισθητοποίηση σε θέματα περιβάλλοντος και η τουριστική ανάπτυξη των διαγωνιζόμενων περιοχών

Μεταξύ των στόχων του διαγωνισμού η ευαισθητοποίηση σε θέματα περιβάλλοντος και η τουριστική ανάπτυξη των διαγωνιζόμενων περιοχώνΑΠΕ

Λιουμπλιάνα: Σκληρή μάχη δίνουν Κροατία και Σλοβενία για να κατακτήσουν την πρώτη θέση στο διαγωνισμό «Χρυσό λουλούδι της Ευρώπης», που αφορά περιοχές φυσικού κάλλους. Στο διαγωνισμό συμμετέχουν 12 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιταλία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία -όχι όμως και η Ελλάδα.

Ο διαγωνισμός, που πραγματοποιείται μεταξύ των 12 χωρών - μελών της ευρωπαϊκής οργάνωσης AEFP, στοχεύει στην προβολή περιοχών - φυσικού κάλλους της Ευρώπης, στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση των πολιτών για θέματα περιβαλλοντικής προστασίας, στην ενίσχυση της οικολογικής ευαισθησίας, καθώς και στην τουριστική ανάδειξη και προβολή αυτών των περιοχών.

Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού «Χρυσό Λουλούδι της Ευρώπης», στον οποίο συμμετέχουν η Αυστρία, το Βέλγιο, η Τσεχία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Βρετανία, η Κροατία και η Σλοβενία θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο του 2009.

Πέρυσι, η Κροατία απέσπασε ασημένια μετάλλια και για τις δύο υποψηφιότητές της (πόλη Split και χωριό Novi Vinodolski). Ασημένιο μετάλλιο για την υποψηφιότητα της πόλης Rogarska Slatina απέσπασε η Σλοβενία, ενώ η υποψηφιότητα του χωριού Medana/Brda απέσπασε, επίσης, χάλκινο μετάλλιο.

Για ακόμα μια χρονιά, οι δύο χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης δίνουν δυναμικό «παρών» στο διαγωνισμό, η κάθε μία με δύο υποψηφιότητες. Σύμφωνα με στοιχεία της AEFP, η Κροατία συμμετέχει με την πόλη Mali Losinj και το χωριό Molve. Η Σλοβενία με την πόλη Kamnik και το δήμο Podcetrtrek στον οποίο «περιλαμβάνεται» και η περιοχή του Olimje.

Οι υποψηφιότητες της Κροατίας 

Στην Κροατία, το αποκαλούμενο από τους ντόπιους «Κουβέϊτ», το χωριό Molve φαίνεται πως -σύμφωνα με τα αποτελέσματα διαγωνισμών του κροατικού οργανισμού τουρισμού- πως δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Το χωριό είναι γνωστό για τον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που προσελκύει, ετησίως επισκέπτες και από την ευρύτερη περιοχή, καθώς και για τα τοπία που προκαλούν θαυμασμό για τα «έργα» της φύσης.

Η πόλη του Mali Losinj, στο νησί Losinj της Κροατίας αποτελεί βασικό προορισμό για τον κροατικό τουρισμό, καθώς η φύση έχει δημιουργήσει έναν μικρό παράδεισο, μια αληθινή αρμονία της χλωρίδας και της πανίδας, ενώ με λίγη... βοήθεια από τους ανθρώπους, δημιουργήθηκαν ιστορικά μνημεία.

Το νησί, σύμφωνα με τον τουριστικό οργανισμό της πόλης, καθιερώθηκε, πριν από ένα αιώνα, από τον καθηγητή και μετεωρολόγο Αμπροζ Χάρατσιτς (1885-1916) ως κέντρο τουρισμού υγείας, λόγω των κλιματολογικών του συνθηκών.

Στο νησί οι κάτοικοι αναγκάστηκαν -τον 15ο αιώνα- να χτίσουν τείχη προστασίας λόγω της μόνιμης απειλής από τις επιδρομές των πειρατών, ενώ στη συνέχεια, η ανάπτυξη της ναυπηγικής βιομηχανίας (με ακμή τον 18ο και τον 19ο αιώνα) είχε ως αποτέλεσμα το μικρό χωριό να μετατραπεί σε πόλη.

Οι υποψηφιότητες της Σλοβενίας

Στη Σλοβενία, η πόλη Kamnik, κέντρο πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, γοητεύει τους επισκέπτες με την ιστορία της, όπως αυτή «ξεδιπλώνεται» στους πρόποδες των καταπράσινων βουνών που την περικυκλώνουν. Τα δύο κάστρα της (από το 1061), ορθώνονται επιβλητικά και σε συνδυασμό με τον περιβάλλοντα χώρο δημιουργούν οάσεις αρμονίας.

Η δεύτερη υποψηφιότητα της Σλοβενίας, ο δήμος του Podcetrtrek περιλαμβάνει εκτός των «φορτωμένων» με αμπέλια πλαγιών στα σλοβενο - κροατικά σύνορα, το ομώνυμο κάστρο που χτίστηκε σε έναν λόφο που δεσπόζει πάνω από την πόλη και οι ιαματικές πηγές, γνωστές για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Εκτός από τα κλασικά αξιοθέατα, το χωριό διαθέτει και ξεχωριστές απολαύσεις που μπορούν οι επισκέπτες να γευθούν σε μπουτίκ ... σοκολάτας, όπου οικογένειες του χωριού παρασκευάζουν με τον σπιτικό, παραδοσιακό τρόπο, σοκολάτα.

Στη δεύτερη υποψηφιότητα της Σλοβενίας συμμετέχει βέβαια με τη δική του ξεχωριστή σημασία το Olimje, κοντά στο χωριό Podcetrtrek, εξίσου γνωστό για τις ιαματικές πηγές, αλλά και για την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου