''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

Όλο και λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα μπορούν να απορροφήσουν οι ωκεανοί

Βάσει ερευνών

Ο ωκεανός είναι η κυριότερη δεξαμενή άνθρακα του πλανήτη

Ο ωκεανός είναι η κυριότερη δεξαμενή άνθρακα του πλανήτηAssociated Press

Παρίσι: Οι ωκεανοί χάνουν ολοένα και περισσότερο την ικανότητά τους να απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), κάτι που οδηγεί στην αύξηση της ποσότητας των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, σύμφωνα με πολλές μελέτες, τις οποίες επικαλείται το γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS).

«Ο ωκεανός είναι η κυριότερη δεξαμενή άνθρακα του πλανήτη, αλλά εδώ και δέκα χρόνια χάνει ολοένα και περισσότερο την ικανότητά να παίζει αυτό το ρόλο, τόσο στο Βορρά όσο και στο Νότο», σημειώνει το Κέντρο στην έκθεσή του που περιλαμβάνει τα αποτελέσματα τριών πρόσφατων επιστημονικών προγραμμάτων. Η ικανότητα απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα από τους νότιους ωκεανούς, που παλαιότερα υπολογιζόταν στα 500 εκατομμύρια τόνους ετησίως, είναι στην πραγματικότητα δέκα φορές μικρότερη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατων μετρήσεων, που είναι πληρέστερες από αυτές που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Το φαινόμενο αυτό συνδέεται με την ενίσχυση των ανέμων, οι οποίοι ανεβάζουν από τα βάθη των ωκεανών στην επιφάνεια μεγάλες ποσότητες CO2.

Μείωση της ικανότητας των ωκεανών να απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα έχει επίσης παρατηρηθεί και στο βόρειο Ατλαντικό.

Στο βόρειο ημισφαίριο, όμως, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πού να αποδώσουν το φαινόμενο.

«Θα μπορούσε να οφείλεται στην κυκλοφορία των νερών που έχει αλλάξει, σε μια αντίδραση των οικοσυστημάτων ή σε βιολογικές δραστηριότητες, όμως δεν έχουμε ακόμη την οριστική απάντηση», δήλωσε ο Νικολά Μετζλ, του Ινστιτούτου «Πιερ Σιμόν Λαπλάς».

Ο ερευνητής υπενθύμισε ότι σήμερα, κάθε χρόνο, από τις ανθρώπινες δραστηριότητες εκλύονται στην ατμόσφαιρα 10 δισεκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα έναντι 6 δισεκατομμυρίων καθ' όλη τη δεκαετία του 1990.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου