''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009

Δε συνδέονται με καρκινογένεση τα φάρμακα γονιμότητας

Η λήψη φαρμάκων γονιμότητας δεν αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου της μήτρας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη Δανών επιστημόνων.


Μελέτη σε 54.362 γυναίκες που απευθύνθηκαν σε κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μεταξύ του 1963 και 1998 δεν παρουσίασε διαφοροποίηση σε σχέση με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της μήτρας. Οι ερευνητές τονίζουν ωστόσο ότι οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη θα πρέπει να παρακολουθηθούν για κάποιο καιρό ακόμα προκειμένου να καταλήξουν σε ασφαλή τελικά συμπεράσματα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχουν υπάρξει έντονες συζητήσεις γύρω από τη σχέση των φαρμάκων αυτών και τον καρκίνο της μήτρας. Τα αποτελέσματα παλαιότερων μελετών δεν βοηθούν ιδιαίτερα, αφού πολλές είναι αντιφατικές, ενώ οι ανησυχίες εστιάζονταν στις γυναίκες που υποβάλλονταν στις συγκεκριμένες θεραπείες για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή που τελικά δεν κατόρθωσαν να κυοφορήσουν.

Κατά τα τελευταία 16 χρόνια, δεν παρατηρήθηκε αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου της μήτρας στις γυναίκες που υποβλήθηκαν σε δέκα ή περισσότερους κύκλους θεραπείας. Ωστόσο, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της μήτρας στις γυναίκες στις οποίες χορηγήθηκε η ουσία κλομιφένη, αν και ο συσχετισμός θεωρήθηκε από πολλούς επιστήμονες τυχαίος.

Παρακολούθηση

Καθώς πολλές από τις γυναίκες που συμμετείχαν στη μεγάλη μελέτη δεν έχουν ακόμη φτάσει την ηλικία στην οποία ο καρκίνος της μήτρας συνήθως εμφανίζεται, οι ερευνητές εξακολουθούν να πραγματοποιούν εξετάσεις ώστε να καταλήξουν σε όσο το δυνατόν ασφαλή και έγκυρα αποτελέσματα.

Ο Δρ. Άλεν Γιένσεν, επικεφαλής της μελέτης και ερευνητής της Αντικαρκινικής Εταιρείας της Δανίας, επεσήμανε ότι κατά τη δεκαετία του 1990, δύο ήταν κυρίως οι μελέτες που συνέδεαν τον καρκίνο της μήτρας με τη λήψη φαρμάκων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. «Προς το παρόν, λίγα είναι γνωστά για τις αιτίες του καρκίνου της μήτρας, με την ηλικία, τη γενετική προδιάθεση, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου στο στήθος και τη μήτρα, και το αυξημένο βάρος να συγκαταλέγονται στους παράγοντες πιθανής εμφάνισης του».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου