''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009

Αύξηση των καρκίνων λόγω παχυσαρκίας



Η νέα γενιά παιδιών αντιμετωπίζει πολύ μεγαλύτερους κινδύνους εμφάνισης καρκίνου σε μεγαλύτερη ηλικία εξαιτίας των ανθυγιεινών τρόπων ζωής και διατροφής.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Κάθι Τζόουνς, οι δυτικές κοινωνίες θα πρέπει να προετοιμαστούν για «έκρηξη» καρκίνων που σχετίζονται με το βάρος. Ο πρόεδορος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδιατρικής Ογκολογίας τόνισε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να δράσουν άμεσα. Σήμερα, περίπου 300 εκατομμύρια ενήλικες στον κόσμο θεωρούνται κλινικά παχύσαρκοι.

Η Τζόουνς, του Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο στο Σάτον της Βρετανίας, τόνισε επίσης ότι τα παιδιά με ανθυγιεινούς τρόπους ζωής ενδέχεται να εμφανίσουν κάποιας μορφής καρκίνο ακόμη και από μικρή ηλικία. «Κατά την παιδική ηλικία αποτυπώνονται και διαμορφώνονται οι συνήθειες του οργανισμού. Αν θέλουμε υγιείς ενήλικες, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από υγιή παιδιά», και συμπλήρωσε «αν δεν κάνουμε κάτι για την άσκηση των νέων και το πόσο νοιάζονται για τη διατροφή και το βάρος τους, θα δούμε μεγάλη αύξηση των καρκίνων».

Η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και το αυξημένο βάρος είναι οι αιτίες για το ένα τρίτο περίπου των καρκίνων στις δυτικές κοινωνίες, και για το ένα πέμπτο στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ταυτόχρονα, ένα στα δέκα παιδιά σχολικής ηλικίας είναι υπέρβαρο, ενώ 35 με 40 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο αξιολογούνται ως «παχύσαρκα».

Η Τζόουνς απεύθυνε έκκληση σε οικογένειες, αξιωματούχους στον τομέα της υγείας, δασκάλους και κυβερνήσεις να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες. «Πιστεύω ότι η Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου θα πρέπει να ευαισθητοποιήσει τις κυβερνήσεις και τα κέντρα λήψης αποφάσεων να κοιτάξουν προσεκτικά τους πληθυσμούς τους και να τους παρακινήσουν σε δράση».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καρκίνου, ανέφερε ότι η αύξηση των καρκίνων που σχετίζονται με την παχυσαρκία δεν είναι ακόμη ευρέως γνωστή όπως άλλες συνέπειες της παχυσαρκίας. «Η ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με τους κινδύνους του καπνίσματος αλλά και της κακής διατροφής, θα έπρεπε να είναι μέρος όλων των προγραμμάτων ευαισθητοποίησης των πολιτών».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου