''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Ιταλική επιστροφή στην πυρηνική ενέργεια με συμφωνία συνεργασίας με τη Γαλλία

Στη Ρώμη ο Νικολά Σαρκοζί

Από την επίσημη υποδοχή του Νικολά Σαρκοζί στη Ρώμη

Από την επίσημη υποδοχή του Νικολά Σαρκοζί στη ΡώμηAssociated Press

Ρώμη: Το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της επαναφοράς της πυρηνικής ενέργειας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της κάνει την Τρίτη η Ιταλία με την υπογραφή συμφωνίας πυρηνικής συνεργασίας με τη Γαλλία.

Το μνημόνιο επισφραγίστηκε από τους Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Νικολά Σαρκοζί κατά την ιταλο-γαλλική Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται την Τρίτη στη Ρώμη.

Οι Ιταλοί ψήφισαν το Νοέμβριο του 1987, ένα χρόνο μετά το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ, κατά της λειτουργίας πυρηνικών σταθμών σε ιταλικό έδαφος.

Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι έχει, ωστόσο, καταστήσει σαφείς τις προθέσεις της να αρχίσει την κατασκευή τους το 2013, καθώς η έβδομη, σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη εξαρτάται σε υπερβολικό βαθμό από εισαγωγές -κυρίως από τη Ρωσία και την Αλγερία- για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της. Στα σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης είναι η κάλυψη από πυρηνική ενέργεια του 25% των αναγκών της γείτονος σε ηλεκτρική ενέργεια. Η συμφωνία που υπεγράφη αναμένετο να καλύψει το σύνολο του δικτύου αντιδραστήρων, την έρευνα για τη διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων.

Η ιταλο-γαλλική συμφωνία «θα αφορά όλες τις πλευρές της πυρηνικής τεχνολογίας, από τη συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέχρι θέματα ασφάλειας, από τεχνική συνεργασία μέχρι την εκπαίδευση ειδικών, από την αποσυναρμολόγηση παλαιότερων μονάδων μέχρι τη συνεργασία σε βιομηχανικό επίπεδο σε τρίτες χώρες» έχει δηλώσει ο Ιταλός υπουργός Βιομηχανίας Κλαούντιο Σκαγιόλα.

Δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο υποστηρίζουν ότι η συμφωνία θα οδηγήσει στη δημιουργία κονσόρτσιουμ, στο οποίο θα συμμετέχουν η ιταλική ενεργειακή εταιρία ENEL και ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός Electricite de France.

Φέρεται ότι η ENEL θα αποκτήσει τον έλεγχο του 12,5% του δεύτερου γαλλικού πυρηνικού αντιδραστήρα EPR (European Pressurized Reactor) σε συνέχεια της συμμετοχής -επίσης σε ποσοστό 12,5%- που έχει στον πρώτο γαλλικό αντιδραστήρα EPR.

Στην περίπτωση κατασκευής νέων πυρηνικών σταθμών στην Ιταλία, η EdF θα προσφέρει, εξάλλου, στην ENEL την ευρεία τεχνογνωσία στην πυρηνική ενέργεια που διαθέτει, αναφέρουν τα δημοσιεύματα.

«Η Ρώμη θα γίνουν μείζονος σημασίας βήματα προς τα εμπρός, κυρίως στην ενεργειακή συνεργασία, ιδιαιτέρως στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας» είχε δηλώσει ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα La Stampa πριν φθάσει στη Ρώμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου